Exercițiu de voință

După ce vezi moartea cu ochii ajungi să apreciezi mai mult ce-ți oferă viața.
Citeam zilele trecute un studiu extrem de interesant. Persoanele depresive sau cele cu tentativă de suicid, nu provin, așa cum s-ar crede, din medii sărace sau defavorizate. Din contra!
Studiul mai spunea și că toți cei care au supraviețuit unei tentative de suicid, chiar dacă au rămas cu serioase sechele sau deficiențe fizice, nu au mai avut niciodată o altă tentativă, ba chiar au fost capabili să se bucure de viață într-un mod deplin, cum nu o făceau înainte.
Nu cred că trebuie să fii mare filozof ca să vezi adevărul din spatele acestor studii. Este suficient să privești în istorie, la marile drame ale omenirii. Din povestirile despre viața de după războaie, lagăre sau regimuri opresive, vin numeroase mărturii care atestă că există supraviețuitori care s-au bucurat de viață, în ciuda dezastrelor ce le-a marcat destinul profund.

Nu apreciem viața atunci când nu suntem conștienți de valoarea și unicitatea sa!

Omul modern, spre deosebire de înaintașii săi, este din ce în ce mai puțin dispus să accepte că viața poate conține și o latură numită durere. Caută plăcerea cu orice preț și ajunge să o privească ca fiind unicul sens al vieții, iar suferința intolerabilă, imposibil de acceptat.

Lupta de milenii a omului aceasta a fost: căutarea plăcerii și evitarea durerii cu toate că niciodată, nimeni nu a putut eradica suferința sau eșecul.
Plăcerea, de cele mai multe ori, duce la durere. Dar nouă nu ne place să auzim asta și cu atât mai puțin să experimentăm.
Un rost al postului creștin este acela de a ne educa să nu mai căutăm plăcerea în farfurie. Să ajungem să mâncăm atât cât ne este necesar pentru ca să trăim, nu să trăim pentru a mânca!
Este perioada în care ne putem educa și crește voința și puterea interioară.
Cine nu-și poate înfrâna o poftă simplă, culinară, nu va putea nici să-și învingă ura, furia, invidia sau disprețul!
Cum multe se mai pierd pe drum și mesajul postului s-a mai estompat, dar e bine să ne amintim că exercițiul înfrânării poate fi zadarnic dacă nu este asumat, înțeles și ridicat la rangul său adevărat.
Postul nu este un scop, o competiție sau vreun motiv de fală.
Lupți tu cu tine ca să-ți refuzi ceva ce îți place. Dacă nu mănânci carne pentru că oricum nu-ți plăcea carnea, atunci tu nu depui niciun efort. Acesta nu e un exercițiu corect, nici nu e post, pentru că nu asta e esența. Numai când te abții, când îți refuzi o mare plăcere, abia atunci se poate spune că ai reușit. Te-ai învins tu pe tine, în lupta ta interioară!
Abia acesta este exercițiul ideal pentru testarea voinței, dar și pentru antrenarea minții.
Când reușești să-ți muți centrul atenției de pe plăcere spre ceva neutru, poți să-ți formezi un caracter puternic, îți depășești mai ușor temerile, frustrările sau eșecul și nu în ultimul rând, înveți să te dăruiești.
Un om care a experimentat durerea va simți bucuria vieții, cu tot ce oferă ea. Orice efort îndelungat, cu scop, conștientizat și asumat duce spre bucurie și împlinire.

3 gânduri despre „Exercițiu de voință

 1. asa este, referitor la categoria celor depresivi sau cu tentative suicidare, in mare majoritate. Multi depresivi au in spate fie socuri repetate, fie reprosuri repetate, fie situatii tensionate a la long, fie situatii familiale stresante si nearmonioase.

  si despre post, bune precizari ati facut, desi multi tin post nu inteleg esenta lui, eu de inteles am inteles-o, de aplicat mi-a fost mai greu ca niciodata, ceea ce inseamna ca am slabit mult in actul de vointa

  as vrea totodata daca se poate sa va adresez o rugaminte, nu stiu in ce masura aveti disponibil timp si doriti, eu asa am simtit asa fac, ca trebuie sa va spun.

  exista un site, va las acest link, https://suicid.wordpress.com/
  in speranta ca ati putea da o mana de ajutor calificata, e doar un gand . Daca aveti timp si posibilitatea de a ”pierde din el” cred ca nu numai mie mi-ati face o mare bucurie dar o sa va dati mai bine seama, ce valoare ar putea avea sfatul dvs. acolo… sunt mii de tineri debusolati, multi dintre ei pentru nimicuri, unii dintre acestia pot face gesturi extreme.

  V-as fi recunoscatoare profund si indatorata

  Apreciază

  1. Nu am răspuns mai repede pentru că am meditat profund la subiectul acesta atât de dramatic. Cunosc foarte bine fenomenul, nu mi-am imaginat că poate exista un asemenea blog. Nu am crezut că cineva poate cauta ajutor, în asemenea caz, online. Eu nu cred în astfel de terapii. Omul este o ființă socială, are nevoie să privească în ochi un alt om atunci când cere sau dă ajutor. Suicidul prezentat pe o rețea socială sau pe un site… nu știu ce să spun, dar nu mi se pare prea eficient. În primul rând este vorba de educație și de traume. Cum poți să-ți rezolvi o problemă apelând la doctorul google? Cum să știe altcineva ce este în sufletul tău dacă tu însuţi nu pricepi? Da, aș dori să vorbesc despre suicid, dar privind în ochi oamenii cu care vorbesc. Este un subiect prea profund ca să-l epuizezi în două vorbe și trei cuvinte. Înțeleg traumele. Dar înțeleg și cauzele. Sunt extrem de diferite, de la om la om și de aceea trebuie atinse cât mai multe puncte comune. Suicidul vine de cele mai multe ori din neiubire, nerecunoștință și lipsa totală a sensului vieții. Fiecare are alt drum, altă cale și alt sens. Nu există un leac universal. Există însă pentru fiecare în parte câte un tratament personalizat.
   Nu este bine să dai sfaturi atunci când acestea nu ți se cer. Deci: eu nu aș putea să intru pe un site ca să citesc și să dau sfaturi aiurea, la oameni pe care nu-i cunosc, adică la persoane despre care nu știu mai nimic. Dacă mi se cere ajutorul, ajut. Dar nu voi face eu pe salvatorul! Nu acesta este rolul meu.

   Apreciază

Mulțumesc!

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.