Vechi și nou

Dacă vrei echilibru sufletesc trebuie să înțelegi și să practici anumite reguli de conduită, să aplici tipare funcționale de gândire, dar și să ai predictibilitate și control asupra vieții tale.

Vremurile tulburi în care trăim nu sunt unice în istorie. Au fost, de-a lungul mileniilor, multe vremuri ca cele de astăzi.
Tot ce este astăzi, și mă refer la confuzie, ignoranță și degradare morală, a mai fost.
Nu, nu este pentru prima dată în istorie când acționăm greșit, când gândim eronat sau când ne lipsește predictibilitatea și controlul.
Poate de aceea e atât de frumoasă istoria! În ea vezi, ca într-un glob de cristal, tot ce omenirea a mai fost sau a mai trăit, dar tot acolo poți verifica și dacă adevărul tău se confirmă.

Încă de la începutul vremurilor oamenii au simțit nevoia unor reguli clare, după care să-și ghideze viața și au cerut divinității porunci care să-i pună în armonie unii cu alții, dar și pe fiecare cu el însuși.

Astăzi ne considerăm evoluați, civilizați, avansați enorm față de alte generații.
Dar, cu ce ne deosebim noi de amărâții primelor secole? Ce avem în plus? Ce ne face superiori?

Dacă privim atent, vedem deslușit că toate emoțiile, sentimentele, trăirile, credințele și atitudinile sunt astăzi la fel cu cele simțite de oamenii de la începuturile lumii.

Zicem că suntem superiori, dar nu am inventat nici un sentiment nou, nici o emoție majoră, nici măcar o stare pe care înaintașii să nu o fi atins.
Zicem că am evoluat. Cred că e o glumă! Cum? Gândim? Raționăm? Cunoaștem?
Ce?

Se spune că valoarea aurului este dată de greutatea lingoului de aur iar valoarea omului este dată de greutatea morală a acestuia.

Auzi, greutate morală! Și, ce să ne mai batem capul cu morala asta? Cui folosește?

Regulile morale nu mai sunt la modă, sunt desuete, perimate, de înlocuit.

De când e lumea și indiferent cu care teorie ne identificăm, fie creaționism, fie evoluționism, trebuie să recunoaștem că omenirea s-a ghidat după reguli morale.
Acum, vrem să nu ne mai ghidăm după nimic! Desigur, nu noi, cei mulți, cuminți și muți. Noi asistăm așa, dezarmați și neputincioși la detronarea adevărului, la înscăunarea minciunii ca rege, la dispreț și obrăznicie fără margini.

Bun, să zicem că regulile morale nu mai sunt de actualitate! Să zicem că vrem să descoperim alte adevăruri! Dar, până atunci, dacă vom căuta adânc, vom descoperi că toate adevărurile, verificate în istorie, sunt acum confirmate de studiile din neuroștiințe.

Toți cei care studiază creierul uman, au demonstrat, prin studii, articole și cercetări că frica, mânia, ura, invidia și ingratitudinea aduc mari prejudicii, și nu doar psihicului cât și întregii sănătății trupești.
Fără sănătatea creierului nu ai cum să obții echilibru sufletesc, că de echilibru trupesc nici nu poate fi vorba!
Un creier bolnav înseamnă trup bolnav și suflet chinuit.

Orice ai fi sau oricum ai gândi, nu ai cum să nu vezi legătura dintre regulile instituite în vechime, menite să vindece emoțiile disfuncționale și regulile științei creierului, care confirmă că tot ce s-a crezut, spus și aplicat sunt adevăruri.
Dar, cine mai are nevoie de adevăr?

Mulțumesc!

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.