Nu adunați averi, construiți caractere

Cel mai mare bine pe care i-l poți face unui copil este să-i dezvolți aptitudinile și caracterul. 

Sunt persoane care cred că statutul, averea sau bunurile lor materiale vor determina reușita în viață a copiilor lor, dar nu este deloc așa! 

Statutul se poate pierde oricând – vedem limpede cât de ușor un mare șef (de oriunde) poate fi înlocuit, averea se poate pierde sau irosi, dar, numai un caracter integru și aptitudinile pot scoate un om victorios din orice necazuri ar intra. Caracterul nu ți-l pierzi, niciodată, indiferent de greutățile vieții!

Nietzsche spunea că valoarea omului este determinată de cantitatea de adevăr pe care acesta o poate tolera. 

Un om care se minte sau care minte (oricât de mică și inofensivă ar părea minciuna) este prototipul celui ce va eșua, mai devreme sau mai târziu. De multe ori adevărul nu este plăcut sau tolerabil, dar fără el ești pierdut.

Lumea nu este niciodată exact aceea pe care ne-o dorim noi. Dacă minți (sau te minți) nu transformi realitatea, oricât de mult ai încerca! 

Doar tiranii trăiesc în minciună!

Adică toți aceia care într-o zi se pot trezi în iad, doborâți de propria mizerie morală. 

Cei care nu pot accepta adevărul își sabotează propria dezvoltare, pentru că nu vor putea niciodată renaște. Orice om, oricâte greșeli ar fi făcut, poate deveni un cu totul alt om doar dacă acceptă adevărul și implicit propria sa schimbare. 

Oamenii care investesc în propria dezvoltare vor putea renaște din propria cenușă, oricând. Sunt acei oameni care își ascultă conștiința și care știu că au la îndemână cel mai bun instrument, propria memorie. Memoria pe termen lung este un instrument creat anume pentru a ne aminti – nu trecutul cu tot ce are el – ci eșecurile și modul eronat în care am gestionat atunci situația.

Cine învață din greșelile trecutului are mari șanse de a nu le mai repeta și de a deveni un om mai bun.

Un om care găsește vinovați pentru propriile sale greșeli este un om care nu se va schimba niciodată, iar mai devreme sau mai târziu viața va da cu el de pământ. 

Un caracter frumos, un om care are valori clar definite, cum ar fi adevărul, toleranța și respectul  pentru celălalt este de dorit pentru orice ființă omenească. 

Un caracter frumos chiar dacă va pierde totul în viață va ști să o ia de la început, ori de câte ori va fi nevoie, fără să cadă în iadul deznădejdii și resemnării. 

Nu agonisiți averi pe pământ, construiți caractere!

Acestea ne pot duce pe toți spre iad, prin minciună, sau ne pot aduce pacea sufletească și liniștea conștiinței prin simpla rostire a adevărului. 

În rai nu se minte niciodată, oriunde ar fi acesta:  în cer sau pe pământ. 

Un gând despre „Nu adunați averi, construiți caractere

  1. pacat ca nu se ingramadesc bloggeri sa dea like-uri aici!
    sincer, imi pare rau ca pe undeva blogosfera e ca in viata, totul e un schimb de cele mai multe ori nu de valori ci de recunoasteri

    Apreciază

Mulțumesc!

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.