Duminica orbului

Nu suntem mereu atât de raționali pe cât ne place să credem!

Dacă analizăm deciziile luate de-a lungul anilor vom vedea că de multe ori ne-am înșelat, că am reacționat adesea la mesaje fără să ne dăm seama, involuntar, fără să conștientizăm realitatea, așa cum o facem în prezent. 

Sigur, ne place să credem că tot timpul luăm decizii raționale, că trecem totul prin filtrul rațiunii și că nu prea greșim. Așa să fie?

Cum luăm deciziile? De cele mai multe ori, dacă nu întotdeauna, facem apel la rațiune și la intuiție. Adică ne analizăm propriile cunoștințe, reprezentări mentale, emoții și credințe. Doar că, de cele mai multe ori avem un raționament motivat, adică judecata noastră este influențată masiv de propriile noastre credințe. Sunt momentele acelea în care interpretăm sau judecăm o anume situație fără să ținem cont de ceea ce spun sau ce cred alte persoane; convingerea noastră de moment ne aparține și ținem la ea ca la propriul copil. 

Aceasta este judecata oarbă care poate fi atât personală, a fiecăruia în parte, cât și colectivă, dacă mai multe persoane o aplică. Un astfel de model de judecată oarbă colectivă am văzut mulți dintre noi în Duminica Orbului din 1990.

Ziceam că în judecata oarbă avem un raționament motivat, adică deciziile noastre se conformează doar cu ceea ce cunoaștem, sau cu ceea ce ne dorim să vedem, fără să fim capabili să vedem realitatea așa cum este ea cu adevărat. 

Raționamentul motivat este mecanismul pe care-l folosim în mod obișnuit pentru a ne menține respectul de sine pozitiv; o facem în mod involuntar, fără să conștientizăm, fără să ne dăm seama; rămânem orbi la  informațiile neplăcute sau tulburătoare care ne contrazic imaginea pe care ne-am făcut-o despre ceva anume, despre noi sau despre alții.

Un exemplu foarte bun de judecată oarbă este raționamentul unui  îndrăgostit. Se spune că dragostea e oarbă. Dar nu dragostea este oarbă ci judecata îndrăgostitului care este influențată de acel raționament motivat, de care spuneam mai devreme. Adică îndrăgostitul vede în persoana de care s-a îndrăgostit o persoană ideală și refuză să asculte sau să creadă pe oricine altcineva care spune ceva negativ sau diferit decât de ceea ce vede el. 

Un îndrăgostit proiectează în celălalt doar ceea ce vrea el să vadă. În ochii și mintea sa totul pare perfect, minunat, frumos, atrăgător. Apoi, vine ziua în care judecata oarbă dispare și factorul critic intră în funcțiune iar îndrăgostitul realizează că persoana de lângă el nu mai este ceea ce văzuse el la început.

O altă situație în care apare judecata oarbă: Ați văzut vreodată un nou născut, care să nu fie al vostru? Cum vi s-a părut? 

Știți că natura a făcut ca imediat după naștere mamele să aibă factorul critic total inhibat? Inexistent? O mamă nu-și poate activa factorul critic în cazul copilului său, oricât ar vrea! Nu o să auziți niciodată o mamă care să creadă că are un copil urâțel. O mamă nu-și poate vedea copilul așa cum îl vede un străin! Judecata oarbă este prezentă la orice mamă, la vederea copiilor ei. Adică întotdeauna noul născut va fi pentru mama sa cel mai frumos, cel mai cel. 

Un alt caz de judecată oarbă: raționamentul folosit pentru păstrarea credinței religioase. Dacă îi oferi informații istorice contradictorii unui credincios musulman (spre exemplu), sau dacă îi vorbești despre îndoiala ta că profetul lui ar fi călătorit în ceruri cu calul său Buraq, credinciosul nu te va înțelege, sau mai bine spus va refuza orice informație care nu este în acord cu credința sa. Judecata oarbă îl face să creadă ce vrea el, nu ce spune știința, istoria sau tu. Toți credincioșii fac asta, indiferent de confesiune. 

Un alt exemplu de judecată oarbă este raționamentul folosit de cei aflați în disonanță cognitivă (care primesc informații contradictorii).

Pentru că este mai dificil să analizeze sau să reexamineze o contradicție, multe persoane preferă să respingă informația, cu totul. (este un mod mult mai facil). Exemplul perfect aici ar fi fumătorul și informațiile pe care acesta le citește pe pachetul de țigări. Credeți că un fumător acceptă ce scrie pe pachet? Nu! Fumătorii resping cu înverșunare orice imagine sau mesaj ce le poate aduce disconfort mental. Pur și simplu ignoră ce spun sau ce cred toți ceilalți despre fumat. 

Un alt exemplu îl găsim în zicala populară: „fă ce spune popa, nu ce face el”. Și aici este vorba tot de disonanță cognitivă! Persoanele religioase, care se tem că își vor pierde credința dacă vor încearca găsirea unei soluții la aceste informații contradictorii, se supun judecății oarbe, adică nu își pun întrebări, nu caută răspuns, sau pur și simplu refuză să accepte că și preotul este un om, exact ca ei. Din fericire, în ziua de azi, din ce în ce mai multe persoane analizează atât mesajul cât și comportamentul celui care-l transmite și scapă de disconfortul disonanței cognitive, definitiv. 

Ziceam de Duminica Orbului. În ziua aceea, din ’90, în România s-a votat masiv pentru că factorul critic al majorității (în ceea ce privește politica) nici măcar nu era dezvoltat!

Au trecut 30 de ani și, din nefericire, judecata oarbă a rămas o constantă a rațiunii tuturor susținătorilor politici înfocați. Așa că fiecare votează conform propriilor credințe, doar că între timp aceste credințe s-au mai schimbat, transformat, diversificat. Iar asta ne face bine, tuturor! 

Duminica orbului nu se mai poate repeta!

Deși avem credințe, cunoștințe, informații și preferințe diferite, astăzi putem judeca lucid, rațional și perfect conștient de faptul că istoria ne va judeca, pe fiecare în parte, după cum acționăm, chiar și la vot. 

Un om liber este un om care nu se lasă cumpărat, mințit sau folosit ca un obiect, din 4 în 4 ani. Din fericire sunt tot mai mulți oameni liberi care vor vota, iar asta e o veste bună.

Mulțumesc!

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.