Înțelepciunea celui care nu știe tot

Când eram copil nu îmi plăcea istoria. Deloc! Nu pricepeam de ce trebuie să țin eu minte ani, nume și locuri care mie nu-mi spuneau nimic. Nu pricepeam! Și cum să-ți placă ceva ce nu înțelegi?

Nu mai sunt copil, de mult! Dar pot să vă spun că istoria, văzută prin ochii unui adult este pur și simplu fascinantă. Habar nu am avut de istoria adevărată până nu i-am descoperit pe marii noștri istorici și nu numai. Dar nu despre asta vreau să vorbesc. Altceva mi-a atras atenția și cred că merită puțin pomenit. 

Toți știm că mii și mii de ani omenirea s-a mulțumit să trăiască de pe o zi pe alta, fără să progreseze, dar și mai greu de înțeles, fără să descopere mare lucru. Dacă e să ne uităm numai la perioada de după Hristos o să vedem că mai bine de 1400 de ani oamenii se chinuiau să-și câștige pâinea cu sudoarea frunții și doar cu ajutorul animalelor de povară. Nu aveau șosele sau drumuri pietruite, spitale, electricitate, apă curentă, canalizare, telefonie, mașină de spălat, televizor și nici măcar un ceas care să le arate ora. Nu aveau nimic din ce avem noi astăzi. Mureau pe capete de la o simplă infecție și depindeau întru totul de ceea ce natura le oferea.

De ce am progresat în ultimii 200 de ani cum nu am reușit în câteva mii? Ce s-a întâmplat? Care a fost scânteia, motorul care a dat startul tuturor descoperirilor care azi ne fac viața ușoară? 

Ne-am obișnuit atât de mult cu tehnologia și progresul că nici nu realizăm că străbunii noștri habar nu aveau că poate exista așa ceva. Dar eu mă întreb: Ce i-a făcut să iasă din ignoranță? 

Mii de ani oamenii au crezut că știu tot ce se poate ști. Dacă aveau o nedumerire se duceau la preotul din comunitate iar acesta, după ce studia Biblia, le oferea răspunsul dorit. Dacă problema nu avea rezolvare atunci însemna că pur și simplu problema nu avea soluție. Omul se liniștea și pleca la casa lui fără să se mai întrebe ceva.

Și astăzi puteți citi definiția pe care o dădeau interpreții scripturilor, înțelepciunii. În vechime (din nefericire și astăzi) se spunea că un înțelept este un om care nu mai are întrebări! Doamne, cât de mult mi-au dat mie de furcă aceste cuvinte! Am intrat în disonanță cognitivă și culmea, abia asta m-a ajutat! 

Eu presupun că vreme de mii de ani oamenii au tot vrut să ajungă la înțelepciune. Nu cred că era foarte greu ca să ajungi să nu mai ai întrebări! 😜

Deci oamenii credeau că știu tot ce era de știut! Și erau fericiți așa, săraci cu duhul. Doar că prin secolul XIV a existat un om (ori mai mulți) care a început să pună la îndoială adevărul revelat. În Biblie scria că Pământul este centrul Universului, dar în realitate lucrurile se dovedeau a sta cu totul altfel. 🤔

Progresul omenirii a început în momentul în care cineva, un om ca oricare altul, și-a dat seama că sunt lucruri pe care nu le cunoaște și a avut „nebunia” de a-și pune alte întrebări. 

Mii de ani oamenii au spus: Știm totul! 

Când primul om a rostit: Nu știu! Vreau să aflu!, s-a produs o revoluție cognitivă care ne-a adus pe noi aici, în vârful tehnologiei. 

Am constatat cu uimire că în zilele noastre sunt destui oameni care afirmă că știu tot ce trebuie să știe. Nu se consultă cu alții, nu ascultă, și chiar ajung în funcții de conducere cu această autosuficiență, ca să mă exprim elegant. 

Progresul este adus de afirmația: Nu știu! 

Regresul sau stagnarea se produc când la conducerea țării sau a unor instituții sunt oameni care „știu tot”!

Înțelepciunea nu înseamnă lipsa curiozității intelectuale!

Înțelepciunea înseamnă experiență îmbinată cu multă cunoaștere. Înțelepciunea o vedem la orice om care acceptă că sunt și lucruri pe care nu le cunoaște, dar stă deschis spre o nouă cunoaștere, oricând. 

Mulțumesc!

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.