Bătrânii noștri

Ne plângem că bătrânii noștri au devenit senili, că sunt spălați pe creier de infractori și profitori, ne lamentăm că nu ne mai înțeleg, că nu mai vorbim aceeași limbă.

Ei au nostalgiile lor, noi ne le ascultăm, nu le înțelegem, nu le acceptăm. Adevărul nostru este mai adevărat, albul mai alb, negrul nu e dracu, e numai un om politic nou venit.

Ceea ce nu înțelegem ne face frică. Fugim de ceea ce ar trebui să ne apropie, ne ascundem de ceea ce credem că nu vom ajunge.

Eu mă întreb: toți anii aceștia, în care i-am lăsat singuri, vulnerabili și nefericiți, noi, aceștia care vedem, știm, înțelegem, ce am făcut?
Ne-am văzut fiecare de viața sa. Ne-am înstrăinat, ne-am îndepărtat. Am privit, de la distanță, degradarea profundă a sănătății bătrânilor noștri. Nu am avut putere, timp și dispoziție să le vedem regresul. Nu ne-a interesat cine le face educația. I-am lăsat la mâna profitorilor, mincinoșilor, infractorilor. I-am abandonat.

Degradarea sănătății mintale a început acum mulți ani în urmă. Experimentul „Știrile de la ora 5” a fost pionierul tuturor celorlalte emisiuni ce au băgat în oameni frici, traume, mânie, invidie, ură, neputință, resemnare și depresie.

Ca într-un film prost, noi am urmărit siderați acțiunea teroriștilor ce ucideau cu gloanțele lor de ură: vise, speranțe, credințe, iubiri.

Nu avem nici o scuză pentru neimplicarea noastră. Să nu ne plângem de ceea ce nu am contestat și anihilat. Pentru că nu am știut ce să facem! Nu am știut ce ni se pregătește! Nu am știut cum să acționăm, cum să ne comportăm și ce să spunem.

Ne doare sufletul, pe toți. Pentru ce a fost și nu mai este, pentru ce nu am făcut fiindcă nu am știut, pentru ce nu am înțeles și nu am putut schimba.

Poate că datoria noastră ar fi să demascăm ipocrizia și manipularea, să alegem să ne conducă cei care doresc să oprească aceast genocid, nu mai puțin cumplit dar mult ascuns și ipocrit. Nu vedem trupuri sângerânde, doar minți rătăcite și suflete pierdute.
Să alegem Oameni care să aibă grijă, cărora să le pese de sănătatea mintală și emoțională a părinților și bunicilor noștri.

Să cenzurăm senzaționalul, ura, minciuna, impostura! Nu putem oferi vești bune la contrapartidă (nici nu ar fi o soluție validă) dar nici nu ar mai trebui să lăsăm doar ura, încrâncenarea sau aruncatul cu noroi peste toți și toate.
Critica acidă, zilnică, agresivă, se răstoarnă în mintea și sufletul telespectatorilor și îi ucide încet, perfid, tăcut dar sigur.

Ne protejăm pe noi desființând sau ștergând din lista de canale posturi toxice, care otrăvesc mintea și sufletul. Dar pe ceilalți membri ai familiei, abandonați în fața micilor ecrane, cum îi salvăm?
Numai alegând oameni raționali, care știu ce prăpăd se întâmplă sub ochii lor. Care înțeleg fenomenul.

Este atât de perfidă campania electorală, indiferent pentru ce e ea! Fiecare promite, minte, vorbește nu ceea ce simte ci ce crede el că vrea să audă alegătorul! Cumpără un vot în schimbul sănătății unui popor întreg! Mint, manipulează, promit.
Vorbe, vorbe și iar vorbe. De 30 de ani se vorbește. Și totul se degradează. Sănătate, educație, nivel de trai.

Fiecare a fugit, pe unde a putut. Ne-am izolat unii de alții, ne ferim să ne arătăm sărăcia sufletească și ne mândrim cu pisicile, mâncarea sau călătoriile pe care, încă, ni le mai permitem.

Să salvăm ce se mai poate salva! Să cerem să-i putem pedepsi pe cei care ne mint, care ne promit una ca să distrugă alta, sau chiar o țară întreagă!
Să cerem o lege a responsabilității. Nu se poate ca numai noi să fim responsabili peste puținul nostru iar alții să nu fie responsabili pentru crimele comise, pentru dezastrul lăsat în urmă sau pentru jafuri!

Cred că e suficient cât am răbdat, îndurat, așteptat! E târziu și dacă nu ne facem țara bine, ne vom prăpădi curând cu toții în singurătate, senili, rătăciți și goi sufletește!

Țara asta e plină de eroi mici și anonimi. Sunt cei care își fac treaba, discret, în tăcere. Nu așteaptă recompense, premii sau alt tip de recunoaștere publică. Se specializează și performează, fiecare, în domeniul său de expertiză. Țara asta are oameni valoroși! Să-i căutăm, să-i ascultăm, să ne uităm mai ales la ce au creat sau ce au mai făcut și abia apoi să-i votăm. Dar, în primul rand, să cerem să vedem ce au făcut. Ce au construit. Ce au realizat în viața lor profesională. Nu este important ce spun!
Fapte, fapte, fapte! Că de vorbe, tare ne-am mai săturat!

Mulțumesc!

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.