Boala „pe sistem nervos”

Mulți oameni spun: „Am făcut diabet pe sistem nervos” sau „Am un ulcer duodenal, dar e pe sistem nervos” ca și cum nervii care au provocat boala pot fi calmați cu medicație, ori vor dispărea în neant, sau de unde or fi venit ei. 

Cele mai multe boli sunt „pe sistem nervos”. Adică sunt provocate de emoțiile stârnite în situații dificile sau complicate de viață. 

Din nefericire, pe lângă virusuri sau bacterii nocive omul mai poate suferi de furie, ură, frică, invidie, vinovăţie, gelozie, rușine, etc., adică din cauza unor emoții care, dacă nu sunt recunoscute, interpretate și gestionate corect, duc la pierderea sănătății. 

În condiții de viață aparent identice, nu toți facem aceleași boli. De ce? 

Fiecare dintre noi este unic așa cum unice ne sunt și experiențele emoționale.

În fața unui eveniment traumatizant sau într-o situație stresantă fiecare dintre noi are propriile reprezentări și amintiri, astfel încât manifestările ne vor fi mereu diferite. 

Nu reacționăm la fel chiar dacă dificultățile cu care ne confruntăm sunt similare și de aceea nu există soluții universal valabile care să rezolve problemele personale ale oricărui om.

Fiecare dintre noi interpretează situațiile de viață cu care se confruntă într-un mod personal, unicat, de aceea nu putem lua decizii care s-au dovedit valabile în cazul altuia.

Viața noastră interioară, emoțiile pe care le simte fiecare dintre noi sunt diferite de ale altor persoane, indiferent cât de apropiate ar fi ele. 

Suntem unici pentru că gândim diferit, pentru că discursul interior (din capul nostru) nu seamănă cu a altui om, pentru că emoțiile sau sentimentele noastre nu sunt identice cu emoțiile altora. 

De aceea trebuie să ne cunoaștem noi pe noi!

De ce ne îmbolnăvesc gândurile? De ce suferim emoțional? 

Mai întâi trebuie să știm că organismul nostru este făcut să funcționeze perfect.

Emoțiile sunt modul în care trupul nostru se pregătește pentru o situație în care are nevoie de un efort suplimentar.

Spre exemplu, dacă știi că trebuie să te duci dimineață la o întâlnire importantă, pui ceasul să sune. Ceasul va suna, ca să te trezească.

Auzi ceasul, te dai jos din pat și îți începi ziua firesc, pregătit pentru orice provocare. Asta e o emoție firească, normală. Dar dacă ceasul sună din 30 în 30 minute? Ce crezi că va simți trupul tău? 

Cam așa văd eu emoțiile necontrolate, disfuncționale. Adică o emoție e bună dacă transmite un semnal care te pregătește pentru ceva, tu înțelegi și acționezi în consecință, pe când emoțiile necontrolabile, pe care nu le poți descifra și gestiona sunt cele care te vor îmbolnăvi, mai devreme sau mai târziu. 

Dacă simți frică, spre exemplu, creierul va transmite semnale și glandele tale vor începe să pompeze hormoni în întreg organismul.

Că te-ai întâlnit nas în nas cu hoțul (spre exemplu) nu ar fi așa o mare problemă. Dintr-o asemenea situație poți să ieși mult mai ușor decât dintr-o situație pe care ți-o imaginezi mereu!

Cum reacționează creierul și organismul în cazul unei tâlhării? 

Creierul nostru simte pericolul, transmite semnale, hormonii invadează organismul, sângele este pompat cu putere, sistemul imunitar este blocat, la fel și cel digestiv și cel reproducător. În fracțiuni de secundă tu vei fugi sau te vei lupta cu hoțul, sau pur și simplu vei rămâne paralizat de frică. Acestea sunt reacțiile pe care le-ai putea avea.

Să spunem că doar ți s-a părut, că în casă nu era niciun hoț. Interesant, dacă hoțul este în casa ta, sau dacă doar ți se pare că-l auzi, ori numai că-ți imaginezi așa ceva, creierul reacționează la fel! 

Să zicem că te temi de cutremur. Interesant mai lucrează creierul nostru! Nu e nevoie să fie acum, aici, un cutremur de magnitudine mare. Dacă tu doar îți imaginezi scena unui cutremur, creierul tău va lua cu valoare de adevăr ceea ce îți imaginezi. Și se va pregăti! Inima o să-ți bată cu putere iar hormonii vor fi pompați în organism. 

Azi te înfurie cineva sau ți-e frică de hoți, mâine te temi de cutremur, poimâine de șomaj, boală sau moarte, și uite așa te trezești cu o boală căpătată pe „sistem nervos”. 

Toate emoțiile negative sau disfuncționale pe care le-am pomenit mai sus au capacitatea de a ne deregla întregul organism. 

De aceea este bine să ne cunoaștem emoțiile, să discernem între ceea ce este benefic și ce nu, ca să putem să ne schimbăm manifestările și reprezentările mintale. 

Starea de sănătate este starea noastră normală, dar gândurile și emoțiile ne pot îmbolnăvi la fel ca oricine altă „otravă” cu care intrăm în contact. 

Să ne cunoaștem emoțiile și gândurile ar trebui să fie prioritatea oricărui om. 

Nu ne fac rău emoțiile sau gândurile altor persoane! Creierul nostru ascultă doar de noi, indiferent că trăim o situație reală sau una pur imaginară! 

Dacă cineva care are gripă vă vizitează, sunt convinsă că veți avea înțelepciunea de a refuza să serviți ceaiul din aceeași ceașcă cu persoana bolnavă. 

Ce ar fi să procedăm la fel cu cei care vin spre noi doar ca să ne contamineze cu frică, ură, dezbinare, furie sau invidie? 

Ce ar fi? 

Mulțumesc!

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.