Scriem și gândim așa cum ne obișnuim

Oare cât timp ne-a trebuit nouă ca să învățăm să scriem de mână? Dar la calculator? 

La început a trebuit să ne deprindem cu desenatul bastonașelor, apoi am învățat să ținem stiloul corect, să potrivim unghiul peniței și presiunea mâinii noastre asupra ei… 

Și la computer, la început a fost mai greu. Mulți dintre noi nu găseam literele și nici semnele de punctuație. Ne uitam cruciș la tastatură căutând cu disperare semnul dorit.

Totul a fost greu, la început. 

Apoi am căpătat deprinderi și ne-am obișnuit atât de mult încât nimeni acum nu se mai gândește cum să scrie o literă sau să tasteze o frază. Pur și simplu o facem, cu gândul la ce anume dorim să exprimăm. 

Mâinile noastre s-au deprins cu scrisul, fie că o facem pe o foaie de hârtie, fie că folosim un computer sau un telefon. 

Doar că mâinile, dacă nu exersează, nu mai pot îndeplini un exercițiu care altădată ni se părea banal. Spre exemplu, dacă ani de zile scrii doar pe computer, tabletă sau telefon, poți avea surpriza să constați că scrisul tău de mână s-a deformat și chiar că nu-ți mai face nicio plăcere să folosești acest tip de scriere.

De ce asta? Pentru că scrisul prin tastare ți se pare mult mai simplu și mai facil.

Asta nu înseamnă că mâinile tale sunt bolnave. Mâinile tale sunt întregi și sănătoase, numai că le lipsește exercițiul. Ca să poți scrie de mână din nou, frumos și ordonat, trebuie să ieși din zona de confort. Ai nevoie de răbdare, voință și perseverență. 

Din nefericire, mulți oameni rămân în zona de confort, ocolind sau evitând orice efort suplimentar. De ce să-ți complici viața, când poți trăi și fără asta? Numai că, așa cum învățăm să scriem, tot așa învățăm și să gândim. 

Dacă ne folosim mintea pentru a imagina doar catastrofe, critici și nenorociri, creierul „uită” să mai vadă frumusețe, iubire și consens. 

Mâinile „uită” să scrie prin nefolosire. Cu mintea e la fel! O poți folosi cum dorești, imaginând ce vrei, doar că modul în care te obișnuiești să gândești îți va defini viața și nu neapărat într-o direcție corectă.

Dacă nu scrii de mână ani întregi, nu vei avea nicio problemă de sănătate a mâinilor tale. Dar, dacă te obișnuiești cu un tipar de gândire negativ, critic, nerecunoscător și dramatic, „șansele” ca tot organismul tău să se degradeze cresc exponențial. 

Există oameni care cred că nu mai pot scrie de mână, după ani de zile în care au tastat la calculator. Se înșală sau se mint ei pe ei. De fapt acești oameni nu fac decât să-și refuze un efort necesar pentru reînvățare. Nu doresc să iasă din zona lor de confort. De ce să te chinui să scrii de mână când poți să o faci atât de simplu, folosind un calculator?

Se spune că obișnuința e a doua natură. Normal! Odată ce te-ai deprins cu un obicei care nu mai solicită niciun efort suplimentar, de ce să renunți la el? 

La fel este cu tiparul în care îți folosești mintea, emoțiile și gândurile!

Dacă te obișnuiești să gândești într-un anume mod, disfuncțional, îți va veni tare greu să schimbi tiparul! Dar asta nu înseamnă că nu se poate! Orice se poate! Trebuie doar să vrei. Atât. 

Mulțumesc!

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.