Valori

Dacă vrei să fii fericit, trebuie să dobândești virtuți, respectând valorile epocii actuale.
Ca să respecți, trebuie să înțelegi!
Dar, cum să pricepi când totul pare de neînțeles? Când simți, între oameni, doar o luptă crâncenă, duplicitate și înverșunare?

Mă voi strădui să prezint aceste valori, de unii bine cunoscute, de alții mai puțin înțelese. Pentru că este extrem de important ca fiecare dintre noi să lupte pentru ele și să o facă în deplină cunoștință de cauză!

Vrem să trăim într-o societate, zicem noi modernă, vrem o țară capabilă să asigure un trai fericit urmașilor noștri, dar uite că nu prea înțelegem vremurile în care trăim!
Nu pricepem ce ni se întâmplă și asta pentru că suntem pregătiți de școală, societate și cărți doar pentru tot ce este vechi, trecut, demult, pe când, de fapt, noi trăim noul!
Acest nou nu l-am învățat, nu ni-l spune nimeni, dar ne lasă să-l dibuim, să-l descoperim singuri, sau nu.
Învățăm de decenii, ce au gândit, trăit și suferit oamenii trecutului mai apropiat sau mai îndepărtat, dar nimeni nu ne descrie prezentul, epoca în care trăim.
Toți simțim nevoia de a înțelege prezentul, dar și necesitatea unei justiții sociale, fie că o facem conștient sau doar intuitiv.
Nu știm viitorul. Dar îl putem studia.

Pentru a pricepe ce s-a pierdut și ce s-a mai păstrat din justiția socială e cazul să vedem evoluția moralității în istoria ultimilor milenii.
Educația morală a omenirii a pornit de la legea forței. În antichitate moralitatea se baza pe obligația celui slab de a se supune celui puternic.

În epocile de mai târziu, dominate de creștinism, moralitatea s-a bazat pe dreptul celui puternic de a-l proteja pe cel slab.
Supunere și dominație – o civilizație care-și trăiește ultimii ani agonizând, o epocă care apune, îngrozitor, extrem greu!

Au fost vremuri, milenii întregi, în care oamenii se nășteau, erau vânduți sau transformați în sclavi, erau tratați inuman, ca persoane fără drepturi și demnitate umană.
Au fost multe milenii în care femeile erau doar o „proprietate”, fără a avea acces la putere, cunoaștere, fericire, iubire sau, în timpuri mai noi, la vot.
Au fost vremuri tare îndelungate în care oamenii nu erau egali cu alți oameni, erau dominatori, tirani sau supuși.

În zilele noastre, societățile moderne, avansate, se ghidează după o regulă generală, iar această regulă este EGALITATEA, dreptul oamenilor de a fi egali în societate, companii, parteneriate, familii.
De-a lungul istoriei, oamenii și-au pierdut viața pentru aceste drepturi, care acum par simple, naturale, venind de la sine.
Egalitatea, din păcate, pe alocuri, pare a fi, încă, un deziderat.

Dar vom înțelege, mai devreme sau mai târziu, că a-l considera pe celalalt, indiferent cine o fi el, egalul meu nu este doar normalitate ci o condiție esențială pentru fericirea unei întregi societăți, din care vreau sau nu vreau, fac și eu parte.

Nu există, la ora actuală, o valoare mai mare a omenirii, sau virtute mai prețuită decât Egalitatea. După milenii de asuprire, sclavie și inegalitate a venit vremea când fiecare dorește să fie egalul celuilalt, cu aceleași drepturi și obligații. A curs prea mult sânge pentru asta, și au suferit mii de generații pentru ceva ce, pentru că nu înțelegem, nu prețuim!

În toate societățile moderne Egalitatea este respectată și apreciată ca valoare de adevăr. Dacă nu-i vom înțelege valoarea și importanța vitală, pentru fiecare dintre noi, vom merge în trecut, un trecut marcat de nedreptate, inegalitate și suferință.

În epoca modernă normalitatea este reprezentată de societățile în care toți membrii săi sunt egali.
Moralitatea bazată pe dominație și supunere aparține trecutului.
Moralitatea zilelor noastre este marcată de noi virtuți, necunoscute generațiilor trecute. Pentru a deveni o persoană demnă, morală, ai nevoie și de valori morale, dar și de un mediu adecvat, iar singurul mediu favorabil deprinderii unui sentiment moral autentic este societatea cu membri egali!

Este o utopie să crezi că moralitatea, în zilele acestea, se poate dezvolta într-o societate care nu respectă Egalitatea dintre oameni. Și nu doar atât. În ultimile secole s-a afirmat cu putere un alt fundament de virtute, prea puțin dezbătut: DREPTATEA.

Întreaga noastră istorie modernă constă în lupta pentru Egalitate dar și pentru impunerea Dreptății ca virtute, accesibilă tuturor!
Asistăm, de la un timp, la o luptă crâncenă, pe viață și pe moarte, pentru impunerea sau suprimarea acestor virtuți, EGALITATE și DREPTATE. Unii vor să le suprime, alții luptă să le impună.

Suprimarea lor înseamnă întoarcerea noastră la trecut, la inegalitate și tiranie.
Impunerea lor înseamnă pasul decisiv pentru a intra în epoca modernă, alături de societățile avansate. Înseamnă a fi egali, demni și capabili de a ne construi fericirea.

Egalitate și Dreptate: În epoca în care trăim nu poți avea una, fără cealaltă.
Uitați-vă câți pași în față se fac și cât de mulți înapoi!
Nu poți trăi într-o lume morală, dreaptă, fericită dacă Egalitatea și Dreptatea sunt excluse. Avem destule exemple în jur! Acum 30 de ani Turcia era pe un drum foarte, foarte bun! Prosper, egal, corect, garant al fericirii membrilor săi. Treptat, au început să fie tăiate din drepturile omului.
Acum, fără Egalitate și Dreptate societatea turcă e în declin și delir.

EGALITATEA ÎN FAȚA LEGII este singurul mediu autentic de EDUCAȚIE MORALĂ.
Pentru aceasta trebuie să luptăm! Să înțelegem că nu este un moft sau un partizanat aiurea. Este vorba de societatea în care trăim, de ce dorim să lăsăm moștenire urmașilor noștri!
Adevărata virtute la care toți trebuie să aderăm este această capacitate a noastră de a trăi împreună, ca egali. Egali noi între noi, ca oameni, dar și în fața legii!

Acesta este epoca în care trăim și pe care, dacă o înțelegem: o apărăm, o protejăm, o susținem!
Acum nu este vorba de a ține cu cineva. Este despre conștientizare! Despre înțelegerea lumii în care trăim!
Fie acceptăm că dreptatea trebuie să triumfe, mai devreme sau mai târziu, fie ne întoarcem la mentalități și vremuri apuse: supunere și tiranie.

Noi am trăit trecutul, dar nu vrem să îl retrăim nici pentru noi, dar nici pentru copiii noștri!

Egalitatea și Dreptatea sunt valori, virtuți esențiale pe care, dacă le pierdem, putem vedea că am pierdut totul! Libertate, fericire, viață.

Mulțumesc!

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.