Frica de cuvinte

Ne temem de cuvinte! 
Multe frici mai poate avea un om! Sunt atât de numeroase, că nu mi-ar ajunge o carte întreagă să le descriu!

Acum mă gândeam la „frica de cuvinte” pe care am tot analizat-o, de ani și ani, dar nu am prea știut cum să o abordez, să o explic, să o dărâm. Poate că azi e ziua norocoasă, poate că nu, o să vedem. 

Când eram copil, bunica m-a crescut și învățat diverse lucruri așa încât mi-au rămas în minte multe din povețele ei, ani și ani. 
Un sfat al bunicii era să nu cumva să pronunț cuvântul „dracu”, mai ales în prezența unui copil mic. Așa că atunci când am avut copil, nu doar că m-am străduit să-l protejez cât de mult am putut, dar mai ales am căutat să nu drăcui în prezența lui. 

V-ar umfla râsul și acum de m-ați vedea cum fac când mai îmi scapă un: „la dracu!”.
Fac repede cruce și zic: „Doamne iartă-mă!” Ce vreți? E un obicei, un comportament exersat și adânc întipărit pe care, sincer, nici nu am căutat vreodată să îl corectez. E drept, drăcui extrem de rar!

Dar nu de drăcuit e vorba, e doar un exemplu. De fapt, și voi veți descoperi că fiecare dintre noi pune energie într-un cuvânt oarecare, sau îl investește cu puteri ce nu-i aparțin. 

Cuvântul „dracu”, pentru mine semnifică răul absolut, înseamnă invocarea sau chemarea diavolului sau a unui alt mare rău, care îmi poate dăuna mie sau celor pe care-i iubesc. Eu am investit cuvântul ăsta cu putere! Mintea mea i-a făurit aura asta supranaturală!Cuvântul în sine, este neputincios, ca oricare altul. 

Dacă spun „masă”, „verde” sau „iarnă”, creierul meu va proiecta imaginea a ceea ce cred EU că reprezintă, fiecare.
Pentru mine „iarnă” reprezintă frig, foc, șemineu, lemne, moș Crăciun. Pentru altul poate însemna ski, vacanță, munte.
Fiecare, în mintea sa, va avea propria sa imagine, reprezentare și interpretare. 

Un cuvânt pe care eu îl investesc cu putere, pentru tine poate să nu semnifice nimic. Atunci? De ce mă tem eu de „dracu”? Pentru că-i eu îi permit! Dacă cineva mă trimite „dracului” nu înseamnă că mă și duc. EU aleg să mă supăr, dacă în mintea mea mă și văd înhățată de diavol, sau EU aleg să mă amuz de neputința celuilalt de a-și exprima frustrarea. Să fim serioși, nimeni nu te trimite acolo din simpatie! Dar, dacă se adresează așa, atunci sigur că l-ai supărat și mai corect ar fi să afli ce atitudine a ta i s-a părut incorectă, sau cu ce i-ai greșit. Nu te focusa pe cuvânt! Sau, dacă vrei să te distrezi, întreabă-l ce semnifică acest cuvânt, în mintea lui. Vei avea surpriza să constați că fiecare are propria sa interpretare, diferită de a ta. 

Un alt cuvânt controversat, privit diferit de fiecare dintre noi este cuvântul „bătrân”. 
Dacă-i spui unei doamne că e bătrână, s-ar putea să ți-o iei! Te va urî de moarte, te va ocoli, sau nu. Depinde.

Cu toții am văzut femei care se tem să-și asume vârsta pe care o au. Sunt acele femei care cred că dacă poartă ținute de adolescente vor ascunde anii pe care-i au. Sau care declară că se simt tinere, pentru că tinerețea e o stare pe care fiecare are dreptul să o simtă, cât crede de cuviință, indiferent de anii săi. Sunt acele femei oripilate de o alta, care nu-i împărtășește spiritul juvenil. Sunt acele femei care se tem de un cuvânt! Și pentru că se tem de cuvântul „bătrân” încearcă să te schimbe și pe tine, să te convingâ că tu simți greșit. 

Hai să fim serioși! Nimeni nu-ți poate impune ce și cum să simți!
Dacă cineva vrea să te convingă să te simți tânăr, când tu ai trecut de jumătate de veac, habar nu are de imaginea sau proiecția cuvântului în mintea ta! 

Dacă reprezentarea ta este asemănătoare cu a celuilalt atunci îi vei împărtăși credința. Dacă nu, nu. 

Fiecare are dreptul să simtă ce vrea! Emoțiile nu se pot impune!
Poți obliga un om să aibă un anume comportament, să facă sau nu o acțiune, dar niciodată nu poți obliga pe cineva să simtă ceva anume doar pentru că și tu simți la fel.

Este ca atunci când obligi pe cineva să mănânce ceva care nu-i place. Dacă omul îți spune că nu-i place mâncarea de broccoli, nu te chinui să-i explici cât de bună și sănătoasă este! Nu-i place și gata! Acceptă crudul adevăr! 

La fel, cu reprezentările mentale și cu sentimentele. Dacă tu simți iubire pentru copilul tău, nu te aștepta ca toată lumea să-l iubească. Ar fi minunat, dar nu se va întâmpla asta. 

Omul este liber în imaginație și în emoțiile sale. Fiecare gândește și simte ce vrea. Și e bine așa!
Dacă un cuvânt care ți se adresează te jignește, caută în mintea ta reprezentarea pe care TU o dai cuvântului respectiv. 

Dacă te simți nefericit sau neîmpăcat cu un cuvânt anume, tu ești esingurul „vinovat” pentru propria interpretare și reprezentare a cuvântului, dar și pentru emoțiile pe care TU le simți. 

Eu m-am cam plictisit să primesc sfaturi despre cum sau ce ar trebui EU să simt.
Nimeni nu ar trebui să mai facă asta! 
Nu mai încerca să convingi pe un altul că viziunea ta este bună iar a lui este greșită! Fiecare are propriul adevăr. Fiecare crede că are dreptate.
Este bine să-l întrebi pe celălalt care este viziunea lui pentru acel cuvânt și să accepți că fiecare are propriile sentimente, emoții sau preferințe (chiar și culinare) . 

Pentru mine „bătrân” înseamnă cunoaștere, înțelepciune, tihnă, liniște, realizări. 

Pentru alții „bătrân” semnifică: expirat, respins, abandonat, boală, suferință. 

Eu nu văd și nu simt cum vede sau simte celălalt.

În mintea mea „dracu” e negru, dar nu foarte, „bătrân” e înțelept, împlinit, senin și onorat. 

Ce e în mintea ta, nu știu, nu văd!  

Dacă un cuvânt te supără, de ce nu-l analizezi? De ce îi dai puterea minții tale? De ce să facă din tine un nefericit?
Schimbă registrul! 

Eu? 
Mă simt bătrână și un pic înțeleaptă.
Abia aștept să îmbătrânesc mai mult! 

Mulțumesc!

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.