Ce este doliul, și cât durează?

Să presupunem că m-am rănit într-un accident și am o rană deschisă, care sângerează dureros. Ce face organismul meu? Suferă, în funcție de gravitatea și mărimea rănii. Am nevoie de tratament, odihnă sau repaos de la anumite activități. 

Corpul are nevoie de vindecare!  

Rana se va închide, se va cicatriza și va deveni nedureroasă, într-un timp mai lung sau mai scurt, funcție de o serie de factori, independenți de voința mea. 

Când rana va fi închisă și vindecată, eu voi vedea cicatricea, dar nu voi mai simți durerea. Abia atunci voi fi vindecat! 

Tot așa este și doliul. 

Doliul este perioada de vindecare după o pierdere semnificativă pentru noi, fie că am pierdut un om, slujba, sau o parte a trupului nostru. 

Doliul este perioada în care am o rană sufletească, nu mai puțin dureroasă decât orice rană deschisă de pe trup. 

Doliul este perioada peste care fiecare dintre noi trece, mai devreme sau mai târziu.

Sufletul fiecăruia dintre noi are nevoie de vindecare. Sigur, poți trăi cu o rană deschisă, dar acela nu mai e trai, e chin. La fel și cu un doliu neîncheiat. Poți funcționa cu durerea în suflet, dar până când rana nu se vindecă nu ești capabil să trăiești normal. Adică poți fi chinuit de insomnii, furie, tristețe, depresie și alte emoții disfuncționale care-ți perturbă întregul organism, dar și relațiile cu ceilalți. 

Cât durează doliul? 

Dacă ai o rană deschisă pe corp un medic îți poate spune care e perioada în care te vei reface, cu aproximație de câteva zile în plus ori în minus. 

La durerile sufletești nimeni nu știe. Ca să spui unui om cât va dura doliul lui e ca și cum tu ai ști care-i distanța de aici până departe. Care e distanța? Ei, este exact cât durează doliul!

Unii își încheie doliul (se vindecă) mai repede, alții merg cu durerea în suflet, nevindecați, până la moarte. 

Așa cum corpul are nevoie de vindecare, tot așa și sufletul are nevoie de doliu. 

Nu cu mult timp în urmă, îndoliatul avea parte de suportul comunității, al bisericii și al familiei extinse. Astăzi ne trezim însingurați, de multe ori înconjurați de oameni care nu doar că nu știu să ne ajute, dar ne și opresc din procesul de vindecare. 

Sunt multe greșeli pe care le fac apropiații celui îndoliat. Crezând că ajută, îi fac mai mult rău decât bine. Cum am ajuns să ne pricepem la orice, credem că putem ajuta un îndoliat bombardându-l cu sfaturi sau interdicții, sau, și mai rău, ocolindu-l sau lăsându-l să se izoleze de noi și de societate. 

Atunci când pierzi pe cineva apropiat suferi, și tu știi asta, și toată lumea știe că suferi. Dar poți avea anumite emoții pe care tu să nu le vezi. Tu nu știi că le ai, alții nu știu să le interpreteze. 

Sunt foarte multe reacțiile pe care le poate avea cel îndurerat. Nu le voi pomeni aici, sunt prea multe și complexe pentru a fi pomenite într-un singur articol. Vreau să vă spun doar despre o singură reacție, firească în perioada de doliu, dar care este mai dificil de înțeles atât de către cel îndurerat, cât și de cei care-l înconjoară. Este furia. 

La pierderea unei persoane semnificative, cel rămas poate simți puternic sentimentul de furie, dar pentru că refuză (inconștient) să-și atribuie furia ca fiind asupra celui decedat, își va îndrepta reacțiile negative spre personalul medical, sau va găsi nod în papură cunoscuților, rudelor sau chiar lui Dumnezeu. Desigur, își poate manifesta furia și asupra lui însuși, dar asta e mai grav ca orice. 

Emoțiile adevărate care se ascund sub manifestările de furie sunt nesiguranța, neputința, sau senzația de abandon la care niciodată nu s-a gândit. 

Dacă întâlniți asemenea manifestare la un îndoliat, indiferent când a avut loc pierderea, încercați să fiți mai îngăduitori. Omul care este furios pe alții din cauza pierderii sale se poate ca să nici nu bănuiască adevăratul său motiv. Dar acolo, în intimitatea conștiinței sale, el suferă și este nevindecat!

Nu este grav să nu-l ajuți. Este grav să-l acuzi de o rană pe care o are, dar pe care nu și-o poate vindeca. Are nevoie de ajutor, nu de sfaturi sau reproșuri!

Voi reveni asupra subiectului, extrem de cunoscut, dar atât de puțin înțeles! 

Mulțumesc!

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.