Persona

Poți cunoaște o persoană? Crezi că știi cine este, cu adevărat, cel din fața ta? 

Zicem de multe ori că îl cunoaștem pe X sau pe Y, sau că noi știm cel mai bine cine e persoana aceea și câte parale face. Așa să fie?

Mă amuză teribil „cititorii de chipuri”. Am văzut, spre stupefacția mea, că se predau și cursuri cu tehnici de citire a chipului celuilalt, cu mentori care pretind că pot afla cine este o persoană anume doar studiindu-i chipul.

Dacă studiezi „geografia” expresiilor umane se poate să bănuiești emoția, dar de aici până la a ști, e cale tare lungă. Dar, să fim îngăduitori, doar știm prea bine că de când e lumea și pământul șarlatanii fac bani buni de la naivitatea și ignoranța celor ce vor o cale de „cunoaștere” rapidă.

Poți ști mai bine cine e un om studiindu-i faptele, comportamentul, acțiunile, decât descifrându-i expresiile feței. Dar asta e altă poveste.

Ciudat, dar cuvântul „persoană” provine dintr-un termen cu rădăcină grecească „persona” și semnifică masca purtată de actori în antichitate. 

Actorii teatrului  grecesc purtau o mască (persona) ce le ascundea adevăratul chip, o mască ce arăta o față în acord cu piesa jucată, dar și cu așteptările publicului. De la cuvântul persona provine termenul de personalitate, adică masca pe care o poartă fiecare dintre noi atunci când vine în contact cu alții. 

Când ne întâlnim cu celălalt noi îi vedem doar „masca”, adică ce vrea fiecare să ne arate. 

Persoana pe care credem că o cunoaștem este de fapt o mască sub care se ascunde adevărata identitate, ființa umană autentică, adevărată.

Noi înșine purtăm această mască pe care o arătăm celorlalți. Ce se ascunde sub ea, câteodată nici noi nu știm.

Ne comportăm în funcție de ce așteaptă ceilalți de la noi. Mai mereu arătăm că suntem buni și plini de virtuți pentru că știm că asta „dă bine” și asta ar vrea ceilalți să vadă în noi.

Arătăm că suntem puternici, ascunzându-ne bine slăbiciunea. Arătăm curaj, când inima ne tremură de spaimă.

Putem afișa o mască de amabilitate chiar dacă în forul nostru interior suntem nerăbdători și critici. Buzele noastre pot rosti vorbe mieroase, chiar și atunci când ochii scânteiază de invidie ori ură. Celălalt se lasă mai ușor sedus de tonalitatea vocii decât de emoțiile ascunse sub cuvinte. 

Cine sunt eu? Voi ști cine sunt eu cu adevărat abia atunci când voi renunța să mai fiu ceea ce doresc alții să fiu. Când știu ce simt și ce gândesc în intimitatea conștiinței mele. Când îmi aflu sursa gândurilor și emoțiilor mele. Când îmi văd fiecare defect în parte. Când îmi recunosc slăbiciunile. Când iert și mă iert. Când mă accept așa cum sunt, nu cum cred că ar trebui să fiu.

Centrul personalității mele este ego-ul meu. Sufletul. Conștiința.  Cunoscute doar de mine.

Cunoaștem o persoană doar atât cât vrea ea să fie cunoscută sau cât ne permite ea să vedem.

Sub masca fiecărui om se ascunde sufletul său. Poți spune că cunoști o persoană doar atunci când îi cunoști sufletul sau conștiința.

Cine a intrat, vreodată în sufletul altuia?

Cine a putut pătrunde în conștiința altuia, să vadă și să cunoască furtunile, zbuciumul, luptă, durerea sau pacea interioară? Cine? 

Zici că mă cunoști? Sau îl cunoști pe cel de lângă tine? Ce e în sufletul lui? Știi? Ce-i spune conștiința? Cunoști? 

Tu cine ești, atunci când încetezi să mai fii ceea ce așteaptă alții de la tine? Ți-ai văzut sufletul? Ți-ai ascultat conștiința? Da? Felicitări! Acum știi cine ești tu, cel autentic.

Te cunosc, atât cât mă lași tu!

Mă cunoști, atât cât îți permit eu.

Nici mai mult, nici mai puțin. 

E complicat? 

Mulțumesc!

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.