Cu măsura cu care judeci, vei fi judecat

Greșim ori de câte ori judecăm un om. Da, suntem tare buni în a descoperi defecte! Suntem critici și acizi. Catalogăm, etichetăm și dăm verdicte finale. Doar că greșim, mereu. 

Cum judecăm noi un om?

După noi înșine!

Ne raportăm la celălalt atribuindu-i calități pe care le avem și noi, calități care știm că sunt și ale noastre. Sau, vedem defectele, le recunoaștem cu ușurință, dar întotdeauna la altul, niciodată la noi. 

Spre exemplu : dacă sunt un om parolist, care nu întârzie niciodată la o întâlnire, îmi va fi foarte greu să accept că altul nu poate avea acest comportament. De aceea, ori de câte ori o persoană va întârzia, mă voi supăra sau voi suferi în sinea mea zicând:

-Cum poate întârzia, eu niciodată nu întârzii, eu îmi iau mereu măsuri de precauție pentru a nu întârzia. Eu… bla… bla… bla

Adică : întotdeauna judec în funcție de comportamentul meu. Eu fac cutare lucru într-un fel, deci și ceilalți trebuie să procedeze la fel. 

Singura problemă: ceilalți nu sunt Eu!

E greu de înțeles că eu sunt eu, el sau ei sunt ei. Fiecare are altă educație primită, fiecare are alt mediu în care trăiește, fiecare este unic și nimeni nu-mi seamănă întrutotul. Da, sigur, pot fi multe persoane care să-și respecte cuvântul, să fie paroliste, de încredere, dar pot diferi de mine în alte comportamente. 

Dacă îl judecăm pe celălalt din punctul nostru de vedere, prin prisma calităților pe care NOI le avem, greșim. Noi vom suferi, noi vom simți disconfort, noi vom fi dezamăgiți. Celălalt nu va avea nici o problemă! Pentru el nu înseamnă nimic că a întârziat, spre exemplu. El nu-și face griji, nu se supără, nu suferă. Pur și simplu ăsta e comportamentul LUI obișnuit, e modul lui natural. Corect sau incorect, nu asta contează.

Dacă tu crezi că a fi punctual constituie o virtute, ei bine, altul nu consideră așa. Ce poți face? Educă-l!

Dar, dacă nu îl poți educa, de ce să te superi? Vezi-ți de drumul tău și nu pregeta să continui să fii așa cum ești tu. Când ai o virtute, indiferent care ar fi aceea, ideal este să stărui în ea, indiferent de mediul în care trăiești. Dacă împrumuți din comportamente greșite sau imorale, tu vei suferi. Ești parolist? Te ții de cuvânt? Continuă să fii așa! Nu te lăsa pervertit! Nu deveni și tu model de minciună sau necinste!

Nu devii mai fericit renunțând la calități. Aspiri spre fericire când îți conservi sau îți dezvolți calitățile, nu când le ucizi! 

Ziceam că judecăm mereu defectele celuilalt. O facem, de fiecare dată grozav de bine! Știm să criticăm, să aruncăm cu piatra, să arătăm cu degetul spre cel care credem că nu ne seamănă. 

Vedem bine răul din celalalt pentru că ne ascundem noi de noi propriul rău!

Văd că celălalt e un invidios pentru că nu-mi recunosc propria invidie.

Vedem în celălalt un ticălos pentru că nu ne vedem propria ticăloșie.

Mă înfurii când celălalt este extrem de acid fără să recunosc cât de caustic este propriul meu discurs.

Mă înfurii să văd un om nemulțumit, fără să realizez cât de mult mă plâng eu, de propria viață. 

Când ajungi să recunoști ce nu-ți place la altul, de fapt înveți să te cunoști pe tine însuţi!

Dacă refuzi să recunoști în tine defectele atribuite altcuiva, nu-ți faci nici un favor. Din contra! Îmbătrânești urât, deformat și rău.

Învățând să te cunoști poți lucra tu cu tine. Din rău poți deveni bun, din intolerant – tolerant, din lacom – bun, din nepăsător – compasiv, din invidios – recunoscător. 

Dacă ceilalți ți se par plini de defecte iar pe tine te vezi plin de calități, ai o problemă și nu oftalmologică. Cred că este cea mai mare problemă pe care o poate avea un om. Mândria sau paranoia se tratează greu mai spre deloc. Nu o să vezi un om care să-și recunoască asemenea boală. Și, dacă tu nu poți să o recunoști, cum să te tratezi? 

Mulțumesc!

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.