Papillon

În anii ’80, cartea „Papillon” se dădea „pe sub mână”. Trebuia să ai „pile și relații” serioase ca să intri în posesia ei.
Am citit-o atunci, am văzut filmul, mult mai târziu, ultima dată: aseară.

M-am întrebat mereu: oare de ce o interziceau comuniștii? De ce nu ne lăsau să o citim, de ce era interzisă cu desăvârșire, chiar comentarea ei?

Când am citit-o, atunci, în anii aceia, nu am priceput mare lucru și țin minte că eram destul de nedumerită de entuziasmul celorlalți, mai ales al băieților.
Era vorba despre un pușcăriaș, multă suferință, condiții groaznice, inumane, comportamente de neînțeles și cam atât. Nu am priceput mare lucru, nu m-am entuziasmat peste măsură, am trecut cartea la capitolul „citite” și cam atât.

Apoi, am văzut filmul, iar aseară l-am revăzut.
Abia acum, după atâția ani, înțeleg de ce a trebuit să fie interzis, am priceput ce nu voiau „conducătorii” să vedem, să înțelegem, ca nu cumva să acționăm.

Multă vreme am crezut că în film este vorba de libertate. Că mesajul cam ăsta ar fi: omul poate fi capabil de orice, pentru libertate!
Nu, filmul pe care l-am văzut eu, nu are acest mesaj! Sau, nu libertatea este tema sa centrală! Și nici nu este vorba doar despre suferință, umilire și subdemnitate umană.

Papillon este exponentul cutezanței, modelul meu ideal de încrâncenare.
Nu cred că am mai văzut un alt film cu vreun personaj dovedind atât de mult curaj!

Tema principală este frica, sub toate formele ei, care de care mai hidoasă și mai înfricoșătoare.

În tot filmul este vorba doar despre teamă. Dar mesajul este despre cea mai mare putere a omului: înfruntarea celor mai negre și cumplite frici ale sale!

Tuturor ne e teamă de moarte, de boală, de suferință. Papillon le-a înfruntat pe toate, rând pe rând!

Când ți-e mai frică, uită-te la Papillon! Dacă el s-ar fi lăsat pătruns de teamă ar fi murit, din primele cadre.
Ce a făcut? A luat fiecare frică în parte și a înfruntat-o!
A supraviețuit, a ignorat gloanțe, a trecut peste foame, nu a trădat, nu s-a lamentat, și-a apărat prietenul, a văzut omul din spatele leprosului, a raționat, a înfruntat totul cu o putere fantastică pe care doar iubirea, fie ea doar de libertate, ți-o dă!

Comuniștii adorau să trăim în teroare și teamă.
Un popor ținut în frică este un popor care nu se revoltă, nu strigă, nu discută. Tace, îndură, pleacă ochii, ascultă.
Filmul nu este nici înspăimântător, nici trist. E plin de speranță, încredere, dar mai ales este despre depășirea tuturor obstacolelor ce pot apărea de-a lungul unei vieți.

Ce bine ar fi să fim toți Papillon!
Să alegem să ne înfruntăm cele mai negre frici, fie doar de dragul libertății!
Ce bine ar fi!

Un gând despre „Papillon

  1. Eu cred că cei care au interzis filmul nu gândeau aşa profund, chiar dacă eu sunt de părere că este justă părerea ta. Cred că nu voiau să ne vină idei să plecăm de pe „insulă”, aşa cum au făcut-o mulţi. Poate că li se părea că este un film impotriva unui sistem opresiv. Pentru că doar filmul a fost interzis, nu şi cartea. E drept că pe vremea aia se scoteau tiraje destul de limitate şi erau vândute mai pe ascuns, dar existau la biblioteci, eu de acolo am citit-o. În schimb mie îmi place analiza pe care ai făcut-o. Mi-a plăcut cartea şi filmul şi am apreciat cel mai mult că este autobiografică, chiar dacă ulterior s-a scris că de fapt el nu a fost niciodată încarcerat pe Insula Diavolului şi că analiza textului arată că este o operă de ficţiune bazată pe ceea ce a aflat de la colegii deţinuţi care au fost într-adevăr acolo. Oricum este o carte bună. Este un mod de a o privi. Cred că la vârste diferite o recepţionăm diferit. În tinereţe, când am văzut filmul, am avut coşmare şi este unul dintre filmele pe care nu am reuşit să-l uit.

    Apreciat de 1 persoană

Mulțumesc!

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.