Ucigaș de călău

Niciodată, dar absolut niciodată, un rău nu se poate îndrepta cu un alt rău!

Cu toții am auzit și știm că Sfinții închisorilor comuniste au cerut să nu fie răzbunați. Chiar dacă au fost torturați, umiliți, batjocoriți, iar unii dintre ei uciși, ei bine, cu toate acestea niciunul nu a cerut să fie răzbunat! 

Acum câțiva ani eram la stadiul în care înțelegeam la nivel cognitiv, dar nu pricepeam. Adică de ce să nu fie răzbunați? Adică de ce să nu fie uciși sau torturați și călăii lor? Bine, dacă au zis ei să nu fie răzbunați înseamnă că știu ei de ce… Dar, oare merită călăii clemență? Greu de digerat așa ceva!

Cam așa ziceam și trebuie să recunosc că emoțiile negative și resentimentele îmi alimentau gândirea, făcându-mă să nu pricep dimensiunea morală a sfatului. Până într-o zi când am înțeles, în sfârșit! Eu nu zic că voi nu știți! Sunt convinsă că ați meditat la asta, sau că ați înțeles un lucru așa de simplu fără să studiați atât, dar așa sunt eu, pricep mai greu și apoi mă minunez de zici c-am descoperit prin forțe proprii Universul. De ce mă mai mir acum? Pentru că nu încetez să fiu uimită de cât de simple sunt lucrurile ce par complicate. 

Să facem un exercițiu de imaginație. Spre exemplu, să zicem că un om vă omoară prietenul. Știu, este un exercițiu neplăcut chiar dacă e la nivelul imaginației, dar, pentru a pricepe mai bine, putem încerca. Bun. Acum, hai să ne gândim, ce am face noi cu criminalul prietenului nostru? Primul gând poate fi: să-l omorâm! Sau altul: să-l chinuim, să-l torturăm, să-l jupuim de viu! 

Pare logic?

În Vechiul testament așa ceva era permis. Dar vine Hristos și transformă totul, dărâmă bariere, sparge tipare, schimbă mentalități și paradigme. În Noul Testament nu se mai respectă legea talionului. Toți sfinții părinți spun să nu facem asta, să nu ucidem, să nu facem rău, doar să iertăm și să iubim. Ușor de zis, greu de făcut!

Dar, care ar fi logica? 

O să ziceți, dar cum poți să spui să-l iubesc eu pe criminalul prietenului meu? Ești nebună? Ăla e un criminal! Eu îl vreau mort, sfâșiat, ca să cunoască și el durerea și suferința mea!

Da, corect, nu este durere mai mare decât pierderea unui prieten, dar hai să ne punem problema puțin altfel. 

Un om a ucis alt om. Ce este el? Un criminal! Bun. Deci noi urâm criminalii și vrem răzbunare! Noi credem că nici un criminal nu are drept la viață! 

Un criminal nu merită să trăiască! 

Bun. Hai să ne continuăm exercițiul imaginar. Hai să zicem că am putea-o face. Hai să presupunem că l-am ucide pe criminalul prietenului nostru. 

Acum gândiți-vă: Noi tocmai am ucis un om, e drept, un criminal, dar în fond tot om se cheamă. Atunci, ce am deveni noi? Criminali! Da, tocmai am devenit ceea ce am ucis!

Întrebare: Dacă noi am ucide, am mai avea drept la viață? Puțin mai devreme am spus că un om care ia viața altui om nu mai are dreptul să trăiască. Dacă noi am ucis, am mai avea acest drept? 

Uite ce dreptate aveau sfinții noștri: Un rău nu se poate repara niciodată cu un alt rău! 

La ură nu trebuie să răspunzi cu ură, la mânie cu mânie și la jignire cu jignire. Da, toți sfinții închisorilor aveau dreptate! Când te răzbuni pe un rău, și tu devii rău! Dacă ucizi un criminal, tu nu devii mai bun, tu ești tot un criminal! 

Nu există criminali buni și criminali răi. Nu există un rău mai bun și un rău mai rău. Minciuna e minciună, ura e ură, răul e rău, indiferent de motivație. 

Niciodată, dar absolut niciodată, un rău nu se poate îndrepta cu alt rău!

Un gând despre „Ucigaș de călău

Mulțumesc!

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.