Pui de lebădă

Cum arată o lebădă? Eu cred că este una dintre cele mai frumoase păsări din lume și cred că și voi sunteți de acord cu asta. Cum sunt puii lebedei?

Toți puii sunt frumoși, indiferent de specia de care aparțin. Dar, dacă te uiți la lebăda mamă și la puii ei poți realiza că micile creaturi nu sunt dintre cele mai frumoase de pe planetă. Sigur, puii au de crescut și trebuie să ajungă la maturitate pentru a ajunge la frumusețea mamei lor.

Mă gândeam astăzi că fiecare om, ajuns la maturitate, poate atinge perfecțiunea, dar nu în sensul frumuseții fizice. Mă gândeam că fiecare dintre noi crește, învață, experimentează, suferă, cade, se ridică, ia aminte și continuă drumul pentru ca spre final să ajungă perfect. Dar, pentru a ajunge la stadiul acesta e nevoie de mulți ani, de multe experiențe care să te facă mai puternic, mai bun, perfect.

De unde până unde poza cu lebăda și ce gândeam? Păi, mi se pare că în copilărie, adolescență sau tinerețe toți semănăm cumva cu puii aceia nedesăvârșiți. Avem în mintea noastră un model de frumusețe, dar ni se spune repetat ce și cum trebuie să facem ca să ajungem așa.

Mi se pare exagerat ori cumva nepotrivit să tot ceri unui tânăr să gândească sau să se comporte ca un om matur.

Ce ar fi să-i reproșezi puiului de lebădă că nu e perfect, ca mama sa? Ce-ar fi să-l zorești să crească, să-ți pierzi răbdarea, sau să-i profețești că nu va ajunge niciodată asemenea maturului, perfect?

Cred că fiecare pui de om are timpul său specific în care crește, se dezvoltă, învață. Cred că timpul este diferit, de la persoană la persoană.

Își poate cineva imagina o lebădă reprosând puilor ei că nu sunt atât de buni precum puii de rață? Că sunt mai frumoși decât puii de gâscă? Că nu-și dau silința să-i întreacă pe puii de rândunică sau că sunt mai buni decât puii de porumbel? Ce face o lebădă? Le îndrumă pașii cu iubire și răbdare, îi învață reguli de conduită, îi asistă în eșecuri, dar îi încurajează.

Ce voiam să zic? Că fiecare ființă, fiecare animal sau plantă de pe planeta asta vine pe lume cu niște calități sădite în el. Nimeni nu trebuie să învețe albina să facă un hexagon perfect. Ea vine pe lume știind. Nimeni nu trebuie să învețe un vrej de fasole să rodească păstăi. El răsare având în sămânța aceea mică inteligența, programul, ADN-ul care face ca din el să iasă fasole, nu mazăre sau linte.

Dacă fiecare animal sau plantă au înscrise, la naștere sau la răsărire, ceea ce vor deveni, de ce oare ne îndoim noi de om, ființa cea mai evoluată de pe planetă?

De ce ne comparăm copiii? De ce nu avem încredere? De ce uităm de cea mai mare valoare a omului : conștiința sa.

Omul are conștiința valorii și perfecțiunii sale. Mediul o convertește. Părinții care cer prea mult, sau cei grăbiți să-și vadă odraslele mari, înainte de vreme.

Ne pervertim conștiința când nu ne mai ascultăm vocea interioară, când perseverăm în minciună și greșeală.

Astăzi ne creștem copiii cu prea multă încrâncenare. Nu vrem să-i vedem nefericiți și le permitem lucruri de nepermis. Nu vrem să-i vedem slabi și neajutorați și îi handicapăm preluând din sarcinile lor. Nu vrem să-i vedem căzând și îi oprim din zbor.

Ce are omul cu lebăda?

Lebăda este model de conduită pentru puii săi. Lebăda știe că puii ei nu sunt nici mai buni, dar nici mai răi decât alți pui. Lebăda are încredere în puii săi, îi lasă să cadă, să cerceteze, să fie curioși, să experimenteze. Știe că vor deveni ca ea, la timpul potrivit.

Lebăda știe. Noi, de ce am uitat?

2 gânduri despre „Pui de lebădă

Mulțumesc!

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.