Eu sunt buricul Pământului

Sunt multe lucruri pe care nu le-am înțeles. Spre exemplu, de câte ori întâlneam un om care se raporta mereu doar la el însuși, vrând deci să pară un fel de buric al Pământului, sau un centru al Universului, mă simțeam cumva anume, iritată, intrigată sau uimită. 

Sunt multe lucruri pe care nu le-am înțeles! Da, știu că mă repet, dar mă mir și eu, ca prostul, de mine însumi.

Mă întreb: Cum de nu vedeam ceea ce era limpede ca bună ziua? Și cred că a fost mult timp în care nu prea gândeam. Cred că le luam așa, cum veneau, fără să le „rumeg” îndeajuns. 

Dacă îți spun că eu sunt buricul Pământului, sau eu sunt centrul Universului, ce zici? Am dreptate? Sunt obraznică, ori arogantă? Mă supraestimez? 

Dar dacă îți spun că și tu ești centrul Universului? Că și tu ești buricul Pământului? Da, spun! Și eu, și tu, și el, și ea, și noi, și toți suntem centrul Universului!

Hai să fim sinceri! O să vezi că am dreptate! Noi, muritorii de rând, cum ne raportăm la lumea în care trăim? Cum ne orientăm? Simplu, în spațiu și timp!

Dacă te întreb unde e Londra, imediat apare în mintea ta locația, sau o hartă imaginară, și știi că distanța până acolo e de câteva mii de kilometri, ori zeci de kilometri, sau nu va fi nicio distanță, pentru că ești deja acolo.

Spațiul, sau fiecare distanță, noi o calculăm în funcție de locația în care suntem. Spunem „departe” sau „aproape” în funcție de locul în care ne aflăm. Nu putem măsura altfel! Nu ne putem gândi la Peru, spre exemplu, fără să nu ne dăm seama că ne desparte un ocean, sau că distanța e imensă. Asta pentru că nu locuim în America. Dacă am locui pe continentul american, altfel ni s-ar părea distanța. Deci spațiul pornește de la mine, din locul în care sunt, până acolo unde gândesc. Și tu faci la fel. Toți măsoară spațiul din centrul Universului, adică din locul în care se află fiecare pe planeta asta.

Cu timpul este la fel. Dacă spun anul 1950, unii se vor gândi la copilăria lor, alții la părinții lor, iar cei foarte tineri vor considera că e o epocă mai aproape de „înaintea erei noastre” decât aparținând erei în care trăim.

Ne raportăm timpul, tot la noi. Știm când s-a petrecut un anume eveniment raportându-ne la anii noștri, funcție de vârsta pe care o avem. Spunem că sunt evenimente petrecute înaintea nașterii noastre, dar și evenimente contemporane nouă. Judecăm oamenii după vârsta pe care o avem noi, fiecare în parte. Un tânăr de 20 de ani va crede că unul de 40 e bătrân, demodat sau depășit, pe când o persoană de 70 de ani va spune despre unul de 60 că e foarte tânăr. Raportăm mereu la noi timpul și distanța. Știu că ești mai tânăr sau mai bătrân numai în funcție de vârsta mea. Spun că stai aproape sau departe având în minte, ca punct central, casa în care locuiesc. Și tu faci la fel! Toți fac la fel. De aceea, putem vedea că de fapt toți suntem buricul Pământului!

Nu e greșit să crezi că ești buricul Pământului. E greșit să crezi că tu ești singurul!

Orice am face, noi nu putem să nu ne raportăm la noi! Suntem săraci sau bogați, după persoanele la care ne raportăm. Suntem slabi sau grași, înalți sau scunzi, frumoși sau urâți, din aceleași considerente. În viață vei primi de multe ori sfatul de a nu te mai compara cu alții. Dar îți va fi greu, pentru că mecanismul acesta este atât de bine înfipt în mintea ta încât vei avea nevoie de timp îndelungat și mult efort, pentru a te dezvăța.

Acum, când știi că tu ești etalonul și punctul central al Universului tău, cu cine te mai compari?

Dacă tu crezi că ești la periferie, vei suferi! Însă, dacă vei conștientiza că și tu ești, la fel ca celălalt, un buric al Pământului, ei bine, atunci cum ar fi, sau ce ai mai avea de zis? 

Fii buricul Pământului, dar te rog să mă accepți și pe mine, și pe ceilalți, ca fiind un buric, nici mai mare, dar nici mai mic decât tine! 

Mulțumesc! 

Mulțumesc!

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.