Memento mori

Pe vremea imperiului roman, în plin apogeu al acestuia, generalii, după ce câștigau bătălii mai mult sau mai puțin importante, defilau prin centrul orașului, în uralele mulțimii. 

După fiecare victorie, conducătorii armatei, generalii, intrau victorioși în cetate unde urmau să fie admirați, onorați și aclamați de o masă imensă de oameni. 

Cei mai mulți dintre cetățeni ieșeau pe străzi nu doar să aclame izbânda, cât să admire vestimentația și podoabele învingătorilor.

La orice paradă, generalul purta cunună de lauri și era îmbrăcat ca un zeu, într-o robă din purpură și aur. Și tronul pe care stătea tolănit era împodobit din aur și nestemate, ceea ce stârnea și mai mult admirația mulțimii.

La o astfel de ceremonie, pe lângă general, pășea întotdeauna un sclav. Acest sclav avea o sarcină ciudată: el se apleca din când în când la urechea generalului pentru a-i șopti: – Memento mori! 

Te întrebi: De ce spuneau asta? 

Pentru că învățații vremii știau cât de mare era  riscul ca cel admirat și ovaționat să cadă în mândrie excesivă și supraapreciere.  

Expresia „Adu-ți aminte că ești muritor” îl făcea pe general să-și reconsidere poziția, ajutându-l să nu cadă în patima mândriei și a supraaprecierii (fapt ce ar fi condus la agresivitate, violență și nedreptate).

În zilele noastre nimeni nu vrea să-și mai amintească faptul că este muritor. Fiecare crede că moartea îl privește doar pe celălalt. Fiecare politician ajuns într-o poziție superioară uită că toate sunt vremelnice, efemere. Avem, din păcate, atât de multe exemple. 

Și noi uităm că suntem muritori. Și, fiindcă uităm că murim, nu mai știm să trăim! 

Așa că, dragul meu prieten, Memento mori! Nu ca să te întristezi! Ci ca să te bucuri că astăzi, acum, aici, trăiești și ai șansa să o faci frumos. 

Memento mori! Astăzi există. Mâine poate să nu mai vină. Așa că nu mai ai timp să urăști, să te mânii sau să te întristezi. Acum, astăzi, e timpul să fii bun, să iubești, să te împaci cu lumea și cu tine însuți. 

Memento mori! Pentru că astăzi poți fi fericit, astăzi ai șansa să poți lua decizii bune!

Memento mori! Astăzi tu poți crea o societate mai bună! Fii schimbarea pe care o dorești la celălalt. Fii tu mai bun, mai răbdător, mai îngăduitor!

Memento mori! Astăzi mai poți reparara ceea ce ai stricat mai demult. 

Memento mori” – este ceea ce ne ajută să înțelegem cât de vulnerabili și fragili suntem.


Prieten drag, Memento Mori! Ca să poți trăi. Frumos. Astăzi. Acum.

Mulțumesc!

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.