Tipare de gândire

Să spunem că în fața voastră se petrece următoarea scenă: o fetiță, să-i zicem Ana, are în mâini două mere mari, roșii și frumoase. Lângă ea stă Mara, mama ei. La un moment dat mama îi spune fetiței sale:

-Dă-mi, te rog, și mie un măr! Arată bine și chiar mi s-a făcut poftă. Îmi dai? 

Fetița o privește pe mama sa. Imediat, cu mare viteză, mușcă dintr-un măr, dar nici nu apucă să mestece bine că imediat înfulecă o bucată și din cel de-al doilea măr. 

Opresc puțin povestea ca să vă întreb: Dacă ar fi să asistați la asemenea scenă, ce ați gândi, ce v-ați spune vouă, despre ce ați văzut? Cum ați reacționa? Ce părere aveți despre Ana? Copilul vostru ar face așa ceva? Puteți să faceți o pauză de câteva secunde să vă gândiți la asta? Ați interpretat deja? 

Unii vor crede că Ana este un copil egoist și răsfățat, pe când alții vor privi cu compasiune spre Mara.

Sigur, vor fi și destui din cei care nu văd nimic ciudat în comportamentul fetiței, sau din cei ce cred că Ana are dreptul să mănânce ambele mere, pentru că e un copil, pentru că erau ale ei, etc. 

De fiecare dată când întâlnim o persoană, mintea noastră începe să facă scenarii. Gândim într-un anume mod, specific fiecăruia dintre noi. Nu putem interacționa fără să gândim, sau fără să avem un dialog interior, noi cu noi. Credem despre celălalt într-un mod pe care ni l-am format în anii de viață și experiență pe care îi avem, judecăm destul de superficial, dar rapid, etichetăm urgent cu cuvinte care nu exprimă realitatea. 

Să reluăm povestea, să ascultăm și finalul ei. Ana, fetița cu mere, se întoarce spre mama ei, îi întinde un măr și spune:

-Uite, mama, ia-l pe acesta! Am gustat eu și acesta este cel mai dulce! Ia-l tu! 

Ei, acum ce ziceți? Cum vi se pare fetița? Ați fi bănuit finalul? V-ați fi așteptat la asta? Dacă da, felicitări! Dacă nu, nu fiți triști! E o poveste.

O poveste din care aflăm cât de ușor ne putem înșela în privința altora. O poveste care arată că fiecare dintre noi are un anumit tipar de gândire, că etichetele puse rapid de noi nu au cum să reprezinte un om, că judecăm conjunctural, superficial, dar că oricât ar fi de înrădăcinate părerile noastre, le putem schimba prin comunicare și deschidere. Avem multe tipare de gândire greșite, dar toate pot fi îmbunătățite sau remediate! 

Trebuie doar exercițiu și bunăvoință. 

Mulțumesc!

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.