Frica de frică

Cel mai frecvent, anxietatea şi frica apar în situații de pericol și amenințare. De multe ori, chiar în lipsa unei primejdii, teama reușește să capete diverse forme, de natură diferită: frica de moarte, frica de animale sau insecte, frica de boli, frica de hoți, frica de accident etc.

Pentru a ne depăși teama avem nevoie să învățăm cum să ne raportăm la sentimentele de frică în aşa fel încât să ne schimbăm viața, lăsând cât mai puțin loc anxietății.

Cei care au experimentat în viața lor măcar un atac de panică știu cât de neplăcut poate fi acest episod în care apare mai ales teama de moarte. Pe lângă frica paralizantă de sfârșit şi teama că sănătatea ne va fi distrusă, mai poate apărea frica de câini sau de multe alte lucruri.

Temerile pot dispărea complet dacă vom munci noi cu noi pentru a le controla sau dacă vom dori să învățăm cum putem trăi cu ele.

De unde vine teama? S-a constatat, încă din cele mai vechi timpuri, că mecanismul de apariție a fricii este protecția. Acest mecanism ne-a protejat, întotdeauna, de pericol. Multor oameni le este instinctiv frică de șerpi, deoarece au moștenit de la strămoși acest mecanism de protecție. Supraviețuirea noastră ca specie se datorează acestei emoții, frica. Din vechime, cei care se temeau de șerpi și, în consecință, îi evitau, aveau mai multe șanse să nu moară de la mușcătura otrăvitoare, decât cei care arătau curaj față de aceste târâtoare. Frica ne-a ajutat să supraviețuim iar acest mecanism de protecție îl transmitem şi noi, la urmași.

Atunci când creierul simte pericolul, frica este cea care ne face să simțim dorința arzătoare de a scăpa din situația sau locul periculos. Mulți oameni se tem de înălțimi. Dar nu putem fi conștienți de acest lucru decât atunci când îl experimentăm. Dacă ne urcăm la o înălțime mare, creierul nostru, simțind pericolul, va declanșa alarma iar noi vom dori cu ardoare să părăsim acel loc.

Frica nu numai că ne ajută să ne protejăm de pericol în timpul producerii acestuia, ci este şi cea care ne ajută să evităm chiar riscuri potențiale, ori de câte ori este posibil.

Oricine are frică de înălțimi nu se va putea urca pe un acoperiș fără să nu își amintească emoțiile neplăcute şi puternice sau ceea ce a mai simțit atunci când a fost ultima dată acolo.

Teama de moarte care apare în astfel de cazuri este aceea care ne poate salva viața, evitând riscul de a cădea. Frica este deci răspunsul organismului la amenințarea că se poate pierde ceva valoros, poate chiar viața.

În zilele noastre, mediul în care trăim s-a schimbat fundamental față de mediul în care au locuit strămoșii noștri. Astăzi, frica nu mai este în concordanță cu supraviețuirea noastră. Din păcate, oamenii de azi au o mulțime de temeri sociale care îi împiedică să-şi atingă scopurile. Adesea, ei se tem de lucruri care nu reprezintă un pericol real sau a căror amenințare este neglijabilă.

Probabilitatea de a muri în urma prăbușirii unui avion de pasageri este de unu la opt milioane. Cu toate acestea, o mulțime de oameni se tem să călătorească cu avionul. Se tem pentru că au fost speriați de știrile care prezintă diferite accidente aviatice cu un număr impresionant de victime. Dar, din studii reiese că locul în care mor aproximativ 80% dintre oameni este patul personal. Ciudat, dar nimeni nu se teme de patul său cu toate că probabilitatea ca acesta să fie locul în care își va găsi sfârșitul este atât de mare!

Multe temeri, de altfel destul de obișnuite, pot ajunge să ia forme necontrolate. Astfel, o preocupare naturală pentru siguranța copiilor se poate transforma în paranoia acută. Teama de a-ți pierde viața sau de a te răni se poate transforma în manie sau obsesie. Există oameni care petrec o mulțime de timp în singurătate, încercând să se protejeze de presupusele pericolele care pândesc în stradă.

Este important să înțelegem care este baza fricii. De foarte multe ori motivul acesteia este lipsa de încredere și incertitudinea viitorului. Oamenii se tem să acționeze pentru că, sau se tem de consecințele acțiunilor lor, sau se tem că făcând ceva acesta va fi neapărat ceva rău. Se comportă astfel ca orice copil care a fost pedepsit sau acuzat pentru fapte greșite și, prin urmare, oamenii se lipsesc de dreptul de a face o greșeală. Te-ai gândit ce pericol reprezintă o acțiunea greșită? Un eșec ce poate însemna? Este atât de dificil să te ridici și să mergi mai departe?! Dacă ne uităm la biografiile oamenilor de succes vedem că aproape toți au căzut, de mai multe ori.

O metodă eficientă de a scăpa de temeri este să încetați să vă mai fie frică de frică. Cu frica trebuie să luptăm cu propria ei armă. Pentru a învinge frica trebuie să facem ceea ce ne face să ne temem cel mai mult.

O altă metodă de a depăși acest obstacol nu există. Dacă vrei să înveți cum să înoți trebuie să sari în apă. Deci, pentru a învinge teama trebuie să reținem aceste două propoziții:

Fă ceea ce te temi să faci.

Fă acest lucru cât mai mult și mai des posibil. 

Cu frica trebuie să luptăm. Ea ne trage în jos și ne absoarbe energia. Dar, o teamă pe care o controlăm adaugă energie și inspiră încredere. Apoi încrederea va crește cu fiecare zi ce trece, pentru că fiecare pas va fi mai ușor și mai simplu. Trebuie doar să învățăm să ne depășim teama.

Pentru asta, în fiecare zi, încearcă să faci ceea ce îți este frică. Să fie o acțiune foarte simplă. Dacă te sperie să vorbești cu un străin, începe să te adresezi mai întâi unui vecin. Încearcă apoi să lărgești cercul persoanelor. 

Ce fel de reacție are o persoană încercată de un sentiment de teamă? Mai întâi există dorința de a elimina obiectul fricii. În cazul în care o persoană are frică de șerpi, va fugi când va vedea un șarpe iar reticența (sau frica de a nu repeta apariția acestui sentiment) îl va face să evite șerpii pe cât posibil. Un astfel de om nu-şi va construi locuința în apropierea lor. Aceste două reacții sugerează cât de mult ne bazăm pe instinctele noastre. 

Un om care se teme de moartea cauzată de un accident de avion, va evita instinctiv avioanele. Dar dacă el trebuie brusc să zboare undeva, va încerca să facă tot ceea ce poate pentru a nu simți frica. De exemplu va consuma alcool sau va bea sedative care să-l calmeze. Aceste acțiuni demonstrează ce poate face cineva căruia îi este frică de frică. Dar, un astfel de comportament nu are de cele mai multe ori nici un sens. După luptăm cu teama ducem o luptă şi cu instinctele. Și dacă vrem să câștige instinctele, nu ar trebui să urmăm logica lor, care este cea indicată în paragrafele de mai sus.

Desigur, în timpul unui atac de frică, comportamentul cel mai logic pentru noi este să fugim sau să încercăm să scăpăm de atacurile de panica. Dar această logică ne spune doar că instinctele noastre trebuie să câștige! Şi, paradoxal, dorința noastră de a nu mai simți alertă (pentru a atinge starea de perfectă liniște) este de fapt ceea ce întreține frica şi starea de anxietate permanentă. Doar atunci când vom ajunge să înțelegem că stările de neliniște pot fi acceptate ca stări normale, naturale şi sănătoase, atunci vom putea să ne controlăm temerile ajungând la starea de echilibru pe care nu o putem dobândi atâta timp cât avem frică de frică.

Fragment din cartea mea, „Sănătatea Emoțională”

Mulțumesc!

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.