Lăcomia – primul păcat

Ce sunt păcatele și de ce trebuie să le cunoaștem? Pentru ca să știm ce putem face și ce nu, ce este benefic pentru noi, dar și cum trebuie să  acționăm ca să nu ne îndepărtăm de țel. 

Conform spiritualității creștine, păcatele sunt cuvinte, gânduri sau fapte, dar și omisiunea de a face binele. În creștinism, chiar dacă doar ai gândit ceva rău este considerat a fi la fel de păcat ca fapta în sine. Este cunoscută pilda în care Mântuitorul spune că un bărbat chiar dacă numai privește o femeie, dar gândește „poftind” la ea săvârșește un păcat, ca și cum ar fi înfăptuit ceea ce a gândit. Nu-mi propun să dau citate așa că cei care doresc să afle mai mult despre exemplele pe care le voi tot da, pot studia Biblia, oricând. Sfinții părinți atrag atenția că tot răul în om pleacă în primul rând de la un gând. De aceea este atât de important să îți cunoști și strunești gândurile! Învățând cum să-ți recunoști gândurile ajungi să nu mai treci la fapte. Dacă te înfurii poți trece la agresivitate. Dacă îți strunești gândirea, nu mai simți nevoia să ataci. Gândurile nu se văd. Faptele însă da. Cineva te poate obliga să nu mai faci un anume comportament (spre exemplu să nu mai vorbești urât), dar nimeni nu poate gândi în locul tău! De aceea lupta cu gândurile este grea. Este lupta ta și ești singur și responsabil de fiecare gând în parte. 

Păcatul mai înseamnă și o abatere de la o normă  morală, o încălcare a unei legi sau a unei porunci, o fărădelege, o faptă vinovată, o greșeală sau o vină. Adică ai făcut ceva ce nu trebuia să faci, sau nu ai făcut ceva ce ar fi trebuit să faci.

Pentru ca un comportament să fie considerat a fi un păcat, el trebuie să îndeplinească două condiții de bază:

– să fie săvârșit în mod voit, conștient

-să fie făcut de bună voie, nesilit de nimeni.

Ținând cont că sunt numeroase gândurile, cuvintele și faptele noastre, ajungem la concluzia că și păcatele ne vor fi care mai de care, fel și fel. Cu toate acestea nu sunt decât opt păcate capitale, fundamentale pentru că din aceste păcate izvorăsc toate celelalte păcate, mai mici sau mai mari. Lupta cu aceste păcate reprezintă de fapt omorârea multor altor păcate conexe mai mici, dar esențiale.

Cele opt păcate capitale, oricât de mult m-aș strădui să le numesc eu altfel, nu aș reuși. Dar nu vreau să inventez apa caldă și nici să schimb spiritualitatea. Termenii care semnifică păcatele sunt aceiași, de ani și ani, și nu cred că pot inventa alți termeni care să caracterizeze atât de bine păcatul desemnat. De aceea prezint păcatele cu denumirea lor originală, arhaică dar esențială. Mie nu îmi place termenul „pântece”, dar dacă sfinții părinți l-au numit așa, atunci e bine cum au gândit ei, nu cum îmi place mie. Nu poți schimba ceva doar că nu-ți place cum sună. Vreau eu să fiu cât mai explicită, dar am și limite peste care nu am cum să trec. Astăzi vreau să vă spun despre primul dintre păcatele capitale:

Lăcomia pântecelui – se manifestă la persoanele care au o grijă exagerată pentru hrănirea trupului. În spiritualitatea creștină se consideră că toate celelalte păcate izvorăsc de fapt de aici, de la lăcomia pentru mâncare. De aceea în biserică s-a instituit postul. Se considera că un om care nu-și poate învinge pofta de mâncare nu va reuși niciodată să urce spiritual sau să-și gestioneze emoțiile disfuncționale (furia, ura, invidia, etc). 

În zilele noastre, neuroștiințele fac aceeași legătură între imposibilitatea de a te abține de la mâncare și disconfortul psihic. Există un test celebru, numit testul bezelei, care a demonstrat că un copil care se poate abține o perioadă de timp să nu mănânce o bezea, nu doar că la finalul testului se alege cu două bezele, dar peste ani acest copil va fi un tânăr capabil să își gestioneze frustrările și să-și concentreze atenția pe lucruri importante și cu folos. Copiii care nu au trecut testul bezelei au devenit tineri care nu-și puteau concentra atenția pe lucruri importante, demotivați, fără voință și cu toleranță la frustrare extrem de redusă. Nu spun că ar trebui ca și copiii să țină post. Dar ar trebui să fie educați să nu găsească în mâncare un refugiu sau o recompensă.

În spiritualitatea creștină este importantă hrana, dar nu pentru a te îmbuiba. Înveți, ușor ușor să mănânci ca să trăiești și înțelegi că nu trăiești ca să mănânci. Ideea este să mănânci pentru a te hrăni și nu de dragul formei, culorii sau gustului mâncării. În zilele noastre e cam greu să te abții când ți se pune în față o farfurie cu o simfonie de culori și o paletă bogată de gusturi. Dar, dacă vei ajunge la probleme de sănătate vei afla că organismul uman are nevoie de hrană, dar într-un mod cât mai simplu și nesofisticat. Mai sănătoasă este o mâncare care conține puține ingrediente decât o mâncare cu multe produse amestecate. Spre exemplu mai sănătos să mănânci brânză cu roșii decât un fel de mâncare cu brânză, carne, legume și alte ingrediente. Organismul uman procesează fiecare ingredient în parte, în timpi separați. Pentru brânză digestia are nevoie de o oră, pentru carne de trei sau patru, pentru legume mai puțin. Dar fiecare ingredient în parte este procesat diferit. Cu cât sunt mai puține ingrediente, cu atât digestia este mai ușoară. Mai multe ingrediente, mai mult efort din partea organelor noastre. Acum se promovează intens stilul de viață sănătos care implică puține calorii și mult efort fizic. Primii creștini practicau un astfel de stil tot în scop profilactic, dar și terapeutic. Mâncau puțin și „băteau” mătănii des. Noi nu mai batem mătănii, dar nici le-am înlocuit cu vreun alt exercițiu fizic.

Dacă nu depui efort acumulezi greutate. Sedentarismul, asta e! Mâncare multă, efort puțin. Orice doctor îți recomandă mișcare și regim alimentar, din când în când. Dacă nu vrei să aplici metoda ascetică atunci fă ce-ți spune medicul curant. Oricum vei câștiga.

În spiritualitatea creștină există trei forme de lăcomie a pântecelui care se manifestă prin:

1) mâncarea înainte de ora de masă; de fapt ronțăitul sau mâncarea de dragul de a mesteca ceva. 

2) lăcomia la orice fel de mâncare; când mănânci orice, în cantități mari. 

3) grija de a mânca hrănuri alese şi special gătite. Cred că aici ne încadrăm cei mai mulți. Ne plac bucatele alese, care să ne încânte simțurile: văzul, gustul și mirosul. Este foarte greu să te abții de la o astfel de ispită. Vă dați seama ușor de asta dacă vă duceți la cumpărături cu burta goală. Cu cât ești mai flămând, cu atât vei avea tendința de a pune în coșul de cumpărături mai multe produse. De aceea este bine să vă asigurați, atunci când mergeți la cumpărături, că sunteți sătui. Sunt oameni care nu rezistă la mirosul de plăcinte sau la cel de pâine caldă. Alții pun mai mult preț pe aspect. Oricum ar fi, ideea este să nu cumperi produse alimentare sub imperiul poftei sau foamei. Tentația este mare, dar nu și imposibil de depășit. 

Dacă știm că de la lăcomie pleacă toate celelalte necazuri, sau păcate, cum vreți, atunci ne vom strădui să fim mai atenți la cât și cum mâncăm. 

Sunt oameni care cred că medicația le poate inhiba pofta de mâncare. Există astfel de medicamente, indicate pe termen scurt persoanelor cu probleme de sănătate, dar ele au efecte nocive, de lungă durată. Pentru un om sănătos nici un doctor întreg la cap nu va prescrie medicamente. Pentru că nu poți obține ceva, fără a plăti un preț. Și cum ar fi dacă fiecare ar lua o pilulă și gata, ar obține un trup de invidiat? Ce minunat ar fi să mănânci ca porcul, dar să devii gazelă!

Dragii mei, nu există nici o pilulă minune! Nu există un panaceu universal! Toate produsele, suplimentele, sau ceaiurile sunt impostură ori iluzii vândute, din păcate, tare scump.Sigur că poți slăbi! Nu trebuie să devii ascet, dar poți ajunge la greutatea ideală numai dacă lupți tu cu tine, dacă reușești să renunți la tot ce e mai dulce și mai bun. Adică prăjituri, dulciuri, făinoase și alte cofeturi. Glucide plus lipide egal: grăsime în exces. Mai pe înțelesul tuturor, tot ce conține amidon (făină, orez, cartofi) combinat cu ulei, unt sau alt gen de grăsime vegetală sau animală înseamnă surplus de greutate. Dacă ai tendințe spre îngrășare; că e moștenit, genetic sau nu, atunci trebuie să renunți la alimentele care vor îngrășa, chiar dacă cu alții nu-i la fel. Organismul tău funcționează altfel decât la ceilalți, face depuneri inutile, ori pentru că perioada pe care o traversezi este extrem de stresantă, ori pentru că alimentele sunt prea multe sau nepotrivite pentru organismul tău. În cazul acesta, dacă mănânci pâine goală e una, dacă mănânci pâine cu unt e alta. În primul caz organismul va extrage zahărul de care are nevoie și îl va transforma în energia necesară, fără depuneri inutile. Pâinea cu unt (adică glucide plus lipide) va crea un surplus de grăsime care se va așeza fix acolo unde nu e nevoie și nici nu dorești. Sigur, mai contează mult și cantitatea de alimente consumate la fiecare masă în parte.

Ca să slăbești, porția de mâncare trebuie să fie minusculă, dar voința enormă.

Voința nu ți-o poate vinde nimeni! Voința poate fi educată, întărită, ajutată, dar nimeni nu își poate dori ceva în locul tău, așa cum nimeni nu poate ține regim pentru tine. Nici un produs nu te poate slăbi, dar îți poate subția mult portofelul. Banii, da, se topesc, dar nu grăsimea de pe mijloc sau de pe unde o mai fi ea de prisos, pe corpul tău. Singurul care poate face ceva ești tu! Singur, cu voința ta și motivația puternică, pe măsură! Nimeni nu-ți poate da altă voință. Cât despre motivație, ce să mai zic? Eu pot să-ți spun cum să lucrezi la propria voință, dar asta e altceva!

Dragii mei, lăcomia pântecelui a fost primul mare păcat capital pe care nădăjduiesc că l-ați depășit. Pentru binele vostru, ca să beneficiați de o bună sănătate fizică și emoțională. 

Pe curând. 

Mulțumesc!

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.