Spiritualitatea creștină

În zilele noastre sunt multe persoane care își doresc să se apropie de spiritualitate. Sunt oameni care simt că fericirea este posibilă dincolo de lumea materială, că pacea sufletească se poate obține, dar mulți nu știu ce pași să facă sau cum să pășească pe un asemenea drum. 

Sunt din ce în ce mai mulți cei care practică diferite forme de tehnici spirituale orientale, străine ortodoxiei creștine. Nu este nimic greșit să vrei să îți îmbunătățești viața! Este firesc și sănătos să vrei să fii echilibrat psihic și emoțional. Dar, dacă noi, ortodocșii, tot avem la îndemână o tehnică veche, practicată de credincioșii creștini de mii de ani, oare nu ar fi mai bine să apelăm la ea? De ce să plecăm spre credințe străine nouă când avem aici tot ce ne trebuie? 

De foarte mulți ani mi-am propus să arăt și altora calea aceasta. Dar cred că abia acum pot să explic, să prezint și să susțin cu fermitate o tehnică la care și eu am lucrat. Abia acum înțeleg mai bine, acum pot pune în legătură tot ce am studiat din diverse domenii, psihologie, teologie, endocrinologie și neuroștiințe. Abia acum le văd clar și am ajuns să cunosc în detaliu beneficiile sau motivul pentru care se face fiecare exercițiu în parte.

Tehnica aceasta se numește ascetică ortodoxă și înseamnă de fapt un ansamblu de exerciții fizice și spirituale care, odată practicate, duc la liniștea sufletească, la pacea minții și, de ce nu, la purificarea spiritului. 

Pentru această tehnică avem numeroase exemple și diverse ghiduri scrise de marii asceți ai creștinismului. La începuturile creștinismului aceste „îndreptare” de purtare sau „ghiduri” de conduită s-au adresat mai întâi călugărilor urmând ca mai târziu și mirenii să aibă acces la această cunoaștere, pentru a lucra fiecare și pentru a crește spiritual. 

În ziua de astăzi cărțile de spiritualitate creștin ortodoxă sunt la îndemâna oricui și pot fi accesate de orice persoană interesată. Cel mai mare teolog al nostru, Dumitru Stăniloae, ne-a lăsat o moștenire imensă din care putem învăța, ne putem educa și am putea crește spiritual, doar urmând pașii. În colecția de Filocalii avem învățătura Sfinților Părinți, toți cei ce au pus bazele Asceticii, avem numeroase exemple de oameni care au practicat și care au ajuns la o treaptă superioară, înaltă, foarte aproape de Dumnezeu.

Ascetica, acest program de exerciții, este conceput, dacă vreți, ca un fel de scară, cu diverse trepte, iar cel ce urmează acest program pur și simplu se ridică cu câte o treaptă după fiecare nou comportament însușit și învățat. Omul vechi, cel care vrea să devină mai bun și mai aproape de Dumnezeu trebuie să practice zilnic aceste exerciții prin care să lepede vechile comportamente, gânduri și concepții și astfel să-și însușească un alt mod de a fi, de a gândi.

Munca ascetică nu are un termen de execuție. Nu poți spune că practici un an sau doi și apoi devii un sfânt. Munca ascetică înseamnă o muncă permanentă, de când te hotărăști să o începi și până vei închide ochii. Pentru că noi suntem ființe care gândesc și simt. Ascetica nu înseamnă să nu mai gândești. Înseamnă să îți schimbi modul de a gândi. Ascetica nu înseamnă să nu mai simți. Un om, un ascet, un călugăr sau un părinte îmbunătățit înseamnă de fapt un om care simte, care are emoții la fel cu oricare alt om, doar că un astfel de om își cunoaște bine fiecare emoție în parte, nu se mai lasă copleșit de emoții negative ca ura, mânia, frica sau invidia ci și-a dezvoltat mult emoții pozitive ca iubirea, empatia și compasiunea. Un practicant de ascetică are de dus o luptă grea, pentru că este lupta omului cu el însuși, cu gândurile și cu emoțiile sale. Dacă vrei să ajungi la pace sufletească sau să te apropii de Dumnezeu trebuie mai întâi să faci curat la tine în suflet și în gând. Niciodată Dumnezeu nu va fi găsit în mizerie morală sau în întunericul minții. Dumnezeu se găsește în lumină, adevăr, iubire. Dacă acestea nu sunt în sufletul cuiva, atunci nici Dumnezeu nu va fi acolo. Dar se poate face lumină și iubire în orice inimă! Totul este ca omul să vrea, să-și dorească apropierea și să muncească mult pentru asta. Este o muncă grea, dificilă, dar posibilă. 

Ascetica ortodoxă înseamnă exerciții, pași de urmat, reguli și restricții. De aceea pare greu. Dar, odată pornit pe drumul acesta, cu greu vei vrea să dai înapoi. Liniștea sufletească, pacea minții și împăcarea la care poți ajunge te vor face să vrei mereu să înaintezi. 

Deși ghidurile și sfaturile sunt la îndemâna tuturor, sunt multe persoane care rămân decepționate de limbajul mult prea tehnic sau arhaic utilizat. Este, într-adevăr destul de dificil de lecturat un text atunci când ai multe cuvinte de specialitate sau termeni necunoscuți. Pentru cei care doresc să afle exercițiile sau care sunt pașii de urmat voi încerca să fac o sinteză, într-un limbaj cât mai comun și ușor de înțeles. Mă doare sufletul să văd creștini care apelează la tehnici de îmbunătățire spirituală ce aparțin altor spiritualități. Nu este păcat să apelăm la ceva străin când noi stăm pe o comoară?

Ascetica ortodoxă este o comoară. Vă propun să o descifrăm împreună, să o analizăm punct cu punct. Dacă o vom aplica, satisfacția noastră va fi imensă! 

Voi reveni cu noi informații dar și cu pași concreți, de urmat.

2 gânduri despre „Spiritualitatea creștină

 1. La mulți ani pentru ziua de mâine , mulțumesc lui Dumnezeu ca esti alături de noi și ca zi de zi avem ceva de învățat pentru sufletul nostru! Te iubim din suflet.

  Apreciază

  1. Mulțumesc din suflet!
   Dragul meu, m-ai emoționat din nou, cum faci de-atâția ani!
   Sunt recunoscătoare că Dumnezeu mi-a îngăduit să vă fiu alături și tare mi-aș dori să rămâneți mereu buni și frumoși, cum vă știu eu!
   Vă iubesc și vă mulțumesc pentru toți anii frumoși pe care mi i-ați dăruit!
   Vă îmbrățișez pe toți, de la mic la mare! ❤️❤️❤️

   Apreciază

Mulțumesc!

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.