Psihoterapia

Purtăm cu noi multe traume dintre care, cel mai greu de gestionat sunt cele din copilărie, pe care nu ni le mai amintim. Când trecem prin perioade stresante, creierul nostru eliberează în organism o serie de hormoni de stres care acționează atât asupra trupului cât și asupra creierului. În astfel de perioade se distruge o zonă din creier numită hipocampus, exact zona în care se stochează toate amintirile noastre! De aceea, se întâmplă să avem deseori sentimente de goliciune sau tristețe, greu de interpretat, dar toate vin dintr-o etapă a vieții refulată, adică dintr-o perioadă stresantă pentru care noi nu o păstrăm în amintiri conștiente.

Putem avea multe emoții sau senzații pe care să nu le putem descrie, ne vine extrem de greu să le exprimăm în cuvinte sau să le dăm un nume pentru că toate vin din experiențele de viață care nu au o realitate clară în psihicul nostru. Ne rămân întipărite în memorie multe elemente senzoriale și motorii, dar în mod conștient nu ne amintim când anume le-am mai trăit și nici dacă le-am mai trăit vreodată. Pentru că experiențele stresante din viață sunt păstrate de memoria noastră doar sub forma unor impresii senzoriale si corporale, acestea sunt greu de gestionat și deslușit. Hormonii de stres eliberați în perioadele dificile acționează direct asupra hipocampusului, circuitele neuronale vor fi distruse iar zona extrem de afectată. Nu ne mai amintim ce anume ne-a provocat suferința, dar retrăim aceeași traumă prin suferința emoțională pe care nu știm cum să o interpretăm. Sunt persoane care-și uită ani întregi din viața lor. Sunt mulți specialiștii care privesc această uitare ca pe un mecanism de protecție, util. Creierul decide că e mai bine să uiți o suferință decât să ți-o amintești. Și într-adevăr, poate că e mai bine așa!
În ultimile două decenii s-a descoperit neurogeneza, un minunat fenomen care înseamnă că circuitele neuronale distruse se pot regenera. Neuronii din creierul uman se pot regenera, deci o pot face și neuronii din hipocampus! Asta înseamnă că oricine își poate îmbunătăți porțiuni din circuitele neuronale compromise.

În zilele noastre există metode prin care se pot reface circuitele neuronale, metode mult mai ușor de realizat decât se credea în trecutul nu foarte îndepărtat. Metoda care poate determina modificări la nivelul creierului se numește psihoterapie și există din ce în ce mai multe dovezi care confirmă că aceasta generează modificări neuroplastice la nivelul creierului. Chiar simplu faptul de a vorbi în prezența unui terapeut sau a unui bun prieten despre problemele noastre, poate face ca să se schimbe trasee neuronale imprimate la nivelul creierului nostru

În urma terapiei, structura creierului se modifică, neuronii din cortexul prefrontal se activează, iar activitatea din zona care răspunde de procesarea emoțiilor dureroase se reduce. Terapia ne ajută să privim o amintire veche dintr-o nouă perspectivă în așa fel încât să nu mai resimțim durere cu privire la ceva care ne-a tulburat sau rănit în trecut. Terapia face ca energia neuronală să fie deviată către partea frontală a creierului, departe de zona unde se stochează durerile emoționale. Astfel, se creează milioane de noi conexiuni neuronale în partea frontală a creierului iar conexiunile asociate cu trauma încep să dispară.
Intensitatea emoțională provocată de o traumă, de stresul cronic sau chiar de depresie poate atinge cote atât de înalte încât să producă mari daune prin leziunile de la nivelul creierului. Dar, creierul are o capacitate de regenerare uimitoare! Acum putem să reparăm acele leziuni cauzate de traumă sau de stres. Nu e minunat?

Angela AgachiMulțumesc!

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.