Inteligenta copiilor nostri

Inteligen?a copiilor no?tri

Toți oamenii au emoții și fiecare dintre noi este afectat de ele! Nu se poate să treacă o zi fără să experimentăm o întreagă gamă de emoții. Într-un moment al zilei putem fi într-un punct culminant de fericire pentru ca, un pic mai târziu să ne simțim prinși de plictiseală sau tristețe.

Cercetările arată că emoțiile noastre joacă mai multe roluri. Sentimentele ne dau impuls, motivație și energie de viață. De asemenea, ne pot determina gândirea și comportamentul, ne pot ajuta să evităm riscul, asigurând astfel supraviețuirea noastră, sau ne sunt de folos pentru a ne face noi prieteni, pentru a iubi sau pentru a renunța la dragoste dar şi pentru a ne face bilanțul vieții noastre. Prin urmare, emoțiile joacă un rol unic şi crucial în viața noastră, a tuturor.

O persoană căreia îi este greu să-şi înțeleagă atât propriile sentimente cât și pe ale altora, cum își va putea controla reacțiile emoționale? Va trebui să-şi dezvolte ceea ce experții numesc inteligență emoțională. Dar ce este inteligența emoțională? Când auzim cuvântul inteligență, poate că cel mai des ne gândim la cunoștințele pe care cineva le are, sau la capacitatea de a dobândi noi cunoștințe. Studiile arată că inteligența umană poate avea mai multe aspecte, iar unul dintre acestea este inteligența emoțională.

Inteligența emoțională se refera la capacitatea de a-ți înțelege atât propriile emoții cât și pe ale altora şi presupune capacitatea de a le gestiona și de a le ține sub control. Până de curând se credea că, cu cât o persoană are un nivel mai ridicat de inteligență, cu atât șansele sale de adaptare şi de succes în viață sunt mai mari. Dar, cercetările din domeniul psihologiei au arătat că, deși un nivel ridicat de abilități intelectuale (IQ) poate contribui semnificativ la rezultate bune, în diverse domenii, acest fapt nu este suficient şi nici nu asigură succesul în viață. Studiile au arătat că inteligența emoțională este cel mai bun predictor pentru achizițiile viitoare ale copiilor şi pentru succes. Un copil inteligent emoțional este capabil atât să-şi conștientizeze propriile trăiri cât şi să le gestioneze în mod adecvat. Inteligența emoțională exprimată prin capacitatea copiilor de a-şi forma noi relații și prietenii este la fel de importantă ca şi abilitățile intelectuale. Acest tip de inteligență ne oferă imaginea a ceea ce noi suntem dar ne arată şi aspectul echilibrat al vieții, în general.

Cercetările arată că, în multe cazuri, reacțiile emoționale negative ale copiilor sunt cauzate de o inteligență emoțională incompletă, sau, cu alte cuvinte, de imaturitatea emoțională.

Imaturitatea emoțională poate face extrem de dificilă viața cotidiană a copilului. Poate, de exemplu, să ducă la rezolvarea în mod ineficient a problemelor prin limitarea capacității de calmare şi relaxare a copilului, poate crea dezacorduri din cauza comunicării deficitare și poate crește nivelul de stres emoțional și fizic .

Ce afectează dezvoltarea abilităților emoționale? Uneori, fără să vrea, părinții mai degrabă împiedică dezvoltarea inteligenței emoționale a copiilor, decât să o consolideze.
În primul rând acest lucru se întâmplă atunci când sentimentele copilului sunt ignorate. Sentimentele provoacă un acut disconfort atunci când sunt tratate ca fiind ceva care va trece şi când părintele nu-şi învață copilul abilități care să-i permită să înțeleagă, să-şi identifice și să-şi exprime sentimentele.

În alte cazuri, părinții sau adulții, îi permit copilului să-şi exprime emoțiile dar intervin în situații în care este nu este necesar să intervină. Doar permițând exprimarea unei emoții (spre exemplu furie) dar neexplicând şi neîncercând să vezi care este sursa acestui sentiment, nu-l ajuți pe copil să învețe să-şi gestioneze sentimentul. De asemenea, nerespectarea sau disprețul pentru ceea ce simte copilul, previne dezvoltarea maturității emoționale.

Alteori, părinții sunt cei care îi interzic copilului să-şi exprime emoțiile negative sau, şi mai grav, îl pedepsesc pentru astfel de sentimente.

Când se întâmplă ceva negativ sau neplăcut şi părintele nu-i permite copilului să exprime ceea ce simte în situația respectivă, întreaga dezvoltare emoțională a copilului va fi afectată. E ca și cum ai încuraja copiii să-și ascundă sentimentele adevărate (de exemplu frică, furie sau frustrare). Numai că, emoțiile intense care nu au putut fi exprimate vor sta ca un balon umflat care în cele din urmă se va sparge. Așa apar exploziile emoționale în care cel mic exprimă ceea ce simte prin strigăte, loviri sau plâns. De fapt, este momentul în care copilul se află în imposibilitatea de a înțelege ce i se întâmplă în interior.

Mai mult decât atât, în cazul în care copilul nu poate externaliza ceea ce simte din teama că va fi neglijat, disprețuit sau rănit, va începe să-şi ascundă şi să-şi gestioneze sentimentele într-un mod care, la vârsta adultă, îi va afecta viața și relațiile.

Ce pot face părinții? Capacitatea noastră de a face față situațiilor sociale controlându-ne impulsurile și emoțiile este determinantă pentru succesul și fericirea noastră ca adulți. Prin urmare, cultivarea inteligentei emoționale la copii este extrem de importantă iar ea începe în familie, care este prima școală de învățare emoțională!

Un început foarte bun pentru părinți este să învețe să recunoască sentimentele copiilor lor și să îi încurajeze să exprime ceea ce simt. Deoarece acest lucru necesită un grad de maturizare cognitivă, este esențial ca părinții să identifice sentimentele și numele acestora şi să încerce să-şi ajute copiii, discutând despre ele.

De exemplu: Pari dezamăgit pentru că nu te joci cu copiii. Știu că ți se pare dificil să te apropii de alți copiii dar, gândește-te că aceștia pot veni cu idei care te vor ajuta!
În acest fel, părintele recunoaște sentimentul copilului, îl ajută la identificarea acestuia şi vine şi cu propunerea modului în care copilul îl poate gestiona. Când un copil devine capabil să-şi cunoască emoția, atunci şi cei ce-i sunt aproape îl pot înțelege şi îi pot răspunde adecvat la ceea ce simte, pentru a-l ajuta.

În plus, este la fel de important pentru un copil ca, dincolo de propriile sentimente, să fie în măsură să înțeleagă și sentimentele altora. Un mod simplu de a realiza acest lucru este ca părinții să-şi încurajeze copilul să se pună în situația celuilalt, încercând astfel să vadă şi din altă perspectivă. De exemplu, Cum te-ai simți dacă ai purta ochelari și alți copii ar râde de tine?

În cazul în care copilul are o reacție emoțională puternică și nu se poate controla, părinții ar trebui să intervină, aplicând diverse tehnici eficiente de management. Într-o astfel de fază, atitudinea calmă a părinților și dorința sinceră de a asculta ceea ce simte copilul este deosebit de importantă.

De asemenea, în familie trebuie să fie clare limitele care stabilesc ceea ce este permis și ce nu la un comportament, şi ar trebui mereu încurajate abilitățile de dezbatere și dialog.

Visul tuturor părinților este ca să le crească copiii fericiți. Dar, într-o societate în care se pune un accent deosebit pe performanță şi pe succes profesional şi personal, deosebit de important este să ne amintim că ceea ce face cu adevărat fericit atât un copil cât și un adult este contactul cu sentimentele și cu emoțiile celuilalt. Nici o relație nu poate fi menținută și consolidată dacă nu suntem capabili să împărtășim ceea ce simțim şi dacă nu putem înțelege şi modul în care alții se simt. De aceea, este deosebit de important pentru părinți să înțeleagă, să respecte şi să accepte sentimentele copiilor lor!

Un autor american, laureat al premiului Nobel, Pearl Buck, spunea că : Nu te poți forța să simți ceva ce nu simți, dar te poți obliga să faci ceea ce trebuie, în ciuda sentimentelor tale.

Nu vom putea niciodată să obligăm un copil să aibă anumite emoții, pe care considerăm noi că ar trebuie să le aibă. Ca părinți, modele de conduită pentru copii noștri, putem impune comportamentul moral pe care aceștia îl văd la noi, putem să ne exprimăm propriile emoții şi trăiri dar trebuie să înțelegem şi să acceptăm şi sentimentele lor.

Angela Agachi
Bacău, 26 august 2015

Mulțumesc!

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.